Κυρώθηκε η συνθήκη προσχώρησης Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ε.Ε.

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2005 12:34
UPD:12:39
A- A A+

Επικυρώθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού η συνθήκη προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/02/1115255.htm .

Κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μεταξύ των πρώτων εθνικών κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ε.Ε., που κυρώνει την παραπάνω συνθήκη.

«Η Ελλάδα, οι Έλληνες, αναμένουμε, με ιδιαίτερη χαρά, την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι θα είναι μια σημαντική εξέλιξη στη δυναμική της Ευρώπης και της γειτονιάς μας. Εκφράζουμε, παράλληλα, την ειλικρινή ευχή να συνεχίσουν και τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη την πορεία τους προς την ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτό, όμως, προϋποθέτει και απαιτεί τον πλήρη σεβασμό των κανόνων, των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων, των αρχών και των αξιών της Ένωσης. Απαιτεί εμβάθυνση των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας. Προϋποθέτει επίλυση των διαφορών και των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, με συνεννόηση και καλή πίστη. Απαιτεί και προϋποθέτει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».

«Πρέπει, λοιπόν, να είναι σαφές στις υποψήφιες, αλλά και στις εν δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ότι η πορεία τους προς την Ευρώπη εξαρτάται, πρωτ’ απ’ όλα, από τις ίδιες. Εξαρτάται από την ταχύτητα που προωθούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό τους. Εξαρτάται και από την αποφασιστικότητα με την οποία συμμετέχουν, σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την περιφερειακή συνεργασία, τη σταθερότητα, την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας, με το σύνολο των γειτονικών χωρών», τόνισε ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα και στην Τουρκία.

«Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής και η εδώ παρουσία σας στέλνει ένα ειλικρινές και ξεκάθαρο μήνυμα, για το αύριο που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, για μια ακόμη φορά, την υποστήριξή της στις ευρωπαϊκές προσδοκίες των χωρών της περιοχής. Εργαζόμαστε με στόχο μια ευρωπαϊκή γειτονιά ειρήνης, ανάπτυξης, ευημερίας για όλους. Ταυτόχρονα, με τη Συνάντηση της Τριμερούς Συνεργασίας, θέτουμε τα θεμέλια για συνεργασία και συντονισμό των δράσεών μας στα κοινοτικά όργανα, ως τρεις ισότιμοι Ευρωπαίοι Εταίροι», συμπλήρωσε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή