Συνομιλίες Καραμανλή με τους προέδρους Βουλγαρίας και Ρουμανίας

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2005 14:40
A- A A+

Συνομιλίες με τους προέδρους της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, και της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς Συνεργασίας, μετά και την πανηγυρική κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συνθήκης προσχώρησης των δύο βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε..

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας προς τις δύο χώρες για την ένταξή τους στην Ε.Ε από την 1/1/2007, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού και περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχουν κοινά συμφέροντα.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η τριμερής συνεργασία, ενώ σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να συμβάλει στην επίλυση όλων των εκκρεμών προβλημάτων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Στις συνομιλίες συζητήθηκαν και οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κόσοβο, για το οποίο ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν χωρίς βιασύνη και με μεγάλη προσοχή ώστε να υπάρξει σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και εφαρμογή των κριτηρίων που έχουν τεθεί.

Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι το μοναδικό συλλογικό φόρουμ που υπάρχει.

Ο βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την κύρωση της Συνθήκης, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας. Συμφώνησε για την ανάγκη ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας και υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής αποτελεί την καλύτερη λύση. Δεσμεύτηκε ότι η Βουλγαρία θα ανταποκριθεί θετικά και θα εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Παρβάνοφ υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να ακουστούν περισσότερο οι απόψεις των λαών της περιοχής, τόσο για το Κόσοβο, όσο και για τα εκκρεμή προβλήματα που υπάρχουν. Σημείωσε ότι η λύση που θα δοθεί για το Κόσοβο θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και να ενισχύει την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συντονισμού και αντιμετώπισης των προβλημάτων στους τομείς της ενέργειας και του οργανωμένου εγκλήματος και μίλησε για συντονισμό των τριών χωρών για το ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών, με βάση πρόταση που έκανε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρουμανίας δήλωσε ότι η χώρα του θα ανταποδώσει την υποστήριξη της Ελλάδας τόσο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα από τις 25 της ΕΕ που κυρώνει τη Συνθήκη προσχώρησης. «Ελπίζουμε», είπε ο κ. Μπασέσκου, «ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα κράτη από το "σκληρό πυρήνα της Ε.Ε."».

Ο ρουμάνος πρόεδρος ανέφερε ότι θα υπάρξει ενιαία φωνή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για το θέμα του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Σημείωσε εξάλλου, ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση όπλων και ανθρώπων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Όπως είπε, υπήρξε συμφωνία και για τη στενή συνεργασία των χωρών σε θέματα θεομηνιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαβεβαίωσε και εκείνος με τη σειρά του ότι η χώρα του θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή