Γ. Παπανδρέου: Το νέο ν/σ για το βασικό μέτοχο είναι «ένα απόλυτο μηδέν»

«Είναι ένας εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης»
Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2005 16:14
UPD:16:21
A- A A+

Για «πραγματικό τραγέλαφο της κυβέρνησης Καραμανλή», έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του αναθεωρημένου νόμου για το «βασικό μέτοχο» στην Ολομέλεια.

«Έχουμε κληθεί να κηδεύσουμε και να ενταφιάσουμε κατεπειγόντως μάλιστα τον προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης.

Και η κυβερνητική πλειοψηφία, εσείς οι βουλευτές της ΝΔ, έχετε κληθεί, και μάλιστα με την διαδικασία του κατεπείγοντος, να καταψηφίσετε τον εαυτό σας. Να αρνηθείτε την προηγούμενη ψήφο σας», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

«Αλλά και να θέλετε να εκφράσετε κάποια ελαφρά διαφωνία σας ή πρότασή σας», παρατήρησε, «δεν μπορείτε ούτε να το κάνετε, διότι σας έχει φιμώσει η κυβέρνηση με την κατεπείγουσα διαδικασία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ανεφάρμοστο τον αρχικό νόμο που έφερε στην Βουλή η κυβέρνηση και «απόλυτο μηδέν» το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. «Είναι ένα τίποτα, ένα απόλυτο μηδέν. Είναι ένας εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, στον οποίο ζητάτε από την αντιπολίτευση να συμπράξει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του «βασικού μετόχου» και πρόσθεσε: «Και δε φτάνει ότι η κυβέρνηση υποχώρησε σε όλα, αλλά θριαμβολογεί για άλλη μια φορά για τη μεγάλη της επιτυχία και μας καλεί και εμάς να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο κατεπειγόντως. Με συγχωρείτε κύριοι της κυβέρνησης, αλλά χρειάζεται πραγματικό θράσος για να ζητάτε κάτι τέτοιο».

«Δεν διστάζετε να φιμώσετε το Κοινοβούλιο νομίζοντας ότι, έτσι θα καταφέρατε να κρυφτείτε πίσω από το δάχτυλό σας. Αλλά να ξέρετε ότι, ο στρουθοκαμηλισμός δεν έσωσε ποτέ καμιά κυβέρνηση. Και σ’ αυτό το θέμα γυρίζετε ολοταχώς στην πρακτική σας του ’90 - ’93, όταν τα κατεπείγοντα νομοσχέδια ήταν η συνηθισμένη σας πρακτική», σημείωσε.

Προαναγγέλλοντας τέλος, την αποχώρηση του κόμματός του από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Δεν είναι δυνατόν εμείς να συμβάλλουμε ή να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας αυτό τον ευτελισμό της δημοκρατικής διαδικασίας. Αυτό τον απαράδεκτο τραγέλαφο. Εάν για τον "βασικό σας μέτοχο" ψάχνετε βασικούς συνενόχους, αυτοί δεν θα είμαστε εμείς. Η αποχώρηση από τη σημερινή συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δυνατή αντίδραση στην απαράδεκτη τακτική σας».

Προτεινόμενα για εσάς