Προσπάθειες κλωνοποίησης πάντα για την αποτροπή της εξαφάνισής τους

Το έργο έχει αναλάβει η ομάδα που κλωνοποίησε το πρόβατο Ντόλυ
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 23:52
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι απομένουν περίπου 2.000 γιγάντια πάντα. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει πάντα που ζουν τόσο ελεύθερα στη φύση όσο και σε αιχμαλωσία ή καταφύγια.

A- A A+

Σκωτσέζοι ερευνητές θα προσπαθήσουν να κλωνοποιήσουν τα δύο γιγάντια πάντα του ζωολογικού κήπου του Εδιμβούργου, σε μία προσπάθεια διάσωσης του είδους από την εξαφάνιση.

Το αρσενικό και θηλυκό πάντα είναι τα τελευταία στο Ηνωμένο Βασιλείο και ονομάζονται Τιαν Τιαν και Γιανγκ Γκουάνγκ, που σημαίνουν «γλυκιά» και «λιακάδα» αντίστοιχα. Την προσπάθεια κλωνοποίησής τους θα αναλάβει η ίδια ομάδα που κλωνοποίησε το διάσημο πρόβατο Ντόλυ.

Επικεφαλής της διαδικασίας θα είναι ο Μπιλ Ρίτσι, ο ίδιος ειδικός που συμμετείχε στην κλωνοποίηση της Ντόλυ. Οι ερευνητές έχουν στη διάθεσή τους διάφορα δείγματα ιστών για την περαιτέρω ανάπτυξη των κυττάρων. Η διαδικασία της κλωνοποίησης θα λάβει χώρα στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Ρόσλιν στο Εδιμβούργο.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε «πολυδύναμα προγονικά κύτταρα» σε ένα δείγμα ιστού από τα μάγουλα των πάντα. Αυτά τα κύτταρα είναι παρόμοια με τα βλαστοκύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν σε εξειδικευμένα κύτταρα. Αυτά με τη σειρά τους μπορούν να αναπτυχθούν σε νεύρα και μυς.

«Οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την κλωνοποίηση και προτιμούν τις συμβατικές μεθόδους, αλλά τα πάντα συνιστούν μια ανωμαλία λόγω του τρόπου ζωής τους. Αυτό είναι ένα βήμα για την ανάκαμψη ενός είδους υπό εξαφάνιση, και τη βοήθεια διατήρησής του», δήλωσε ο Ρίτσι.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι απομένουν περίπου 2.000 γιγάντια πάντα. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει πάντα που ζουν τόσο ελεύθερα στη φύση όσο και σε αιχμαλωσία ή καταφύγια. Τα δύο πάντα του Εδιμβούργου προέρχονται από το Τσενγκντού, την πρωτεύουσα του Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα και ζουν στο ζωολογικό κήπο με τη μορφή δανείου. Στις κινεζικές αρχές αποδίδεται ετήσια συνδρομή 600.000 λιρών.

Η Τιαν Τιαν γέννησε δίδυμα το 2009 στην Κίνα αλλά στο ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου είχε μόνο ανεπιτυχή ζευγαρώματα και τεχνητές γονιμοποιήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή