Υπερψηφίστηκε ο βασικός μέτοχος

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2005 20:12
A- A A+

Με την αξιωματική αντιπολίτευση απούσα, διαμαρτυρόμενη επί της διαδικασίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/02/1115327.htm , και με την Αριστερά ενάντια στις νέες ρυθμίσεις, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για το βασικό μέτοχο.

Το νομοσχέδιο αποδέχεται το «ασυμβίβαστο» για τους βασικούς μετόχους, μόνον σε περίπτωση που η αθέμιτη αυτή επιρροή (ενεργητική ή παθητική διαφθορά), αποδειχθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Σε περίπτωση που η διαφθορά αποδειχθεί δικαστικώς και αμετακλήτως για έναν υποψήφιο, ή ανάδοχο δημόσιας σύμβασης, ο τελευταίος κηρύσσεται έκπτωτος.

Αν συμμετέχει ωστόσο, σε κοινοπραξία, τα υπόλοιπα μέλη της συνεχίζουν την εκτέλεση της σύμβασης υπό την προϋπόθεση ότι συναινεί γι' αυτό η αναθέτουσα αρχή, ενώ ο καταδικασθείς, πέρα από τα χρηματικά πρόστιμα που προβλέπονται (π.χ. μέχρι ένα εκ. ευρώ για διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης), αποκλείεται από αντίστοιχους διαγωνισμούς για ένα χρόνο και σε περίπτωση υποτροπής, για πέντε χρόνια.

Επίσης, η ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιρειών αναδόχων δημοσίων συμβάσεων άνω του ενός εκ. ευρώ, καθώς και των εταιρειών που συμμετέχουν σε επιχείρηση μέσων ενημέρωσης, είναι πλέον υποχρεωτική, μόνον για τις εταιρείες εκείνες, που δεν είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια της Ε.Ε. ή των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Τέλος, πρόσωπα που ελέγχουν οικονομικά μια επιχείρηση ΜΜΕ ή σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο, απαλλάσσονται της ιδιότητάς τους ως «παρένθετων προσώπων», εφ' όσον η οικονομική τους κυριαρχία στην εν λόγω επιχείρηση, μπορεί να συνδεθεί με δάνειο από αναγνωρισμένο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Προτεινόμενα για εσάς