Δέσμευση για ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2005 20:39
A- A A+

Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας και Ρουμανίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και Τράιαν Μπασέσκου αντιστοίχως http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/02/1115267.htm , και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το τέλος της τέταρτης Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής, δεσμεύτηκαν για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους, υποστήριξαν την ευρωπαϊκή προοπτική του συνόλου των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, χαιρέτισαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κροατίας και Τουρκίας με την Ε.Ε., καθώς και του Βελιγραδίου για τη Συνθήκη Σύνδεσης και Σταθερότητας.

Για το Κόσοβο τόνισαν ότι οι γειτονικές χώρες οφείλουν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την εξεύρεση λύσης και ότι η διαδικασία καθορισμού μελλοντικού καθεστώτος απαιτεί προσεκτικές και όχι εσπευσμένες κινήσεις.

Οι τρεις ηγέτες χαιρέτισαν επίσης την υπογραφή της Συνθήκης Ενεργειακής Κοινότητας για τη ΝΑ Ευρώπη στην Αθήνα και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς αλλά και των φυσικών καταστροφών.

Τέλος, υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας και στο πλαίσιο αυτό, του ρόλου της Διαβαλκανικής Συνεργασίας και του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας.

Η επόμενη Συνάντηση Κορυφής θα λάβει χώρα στην Βουλγαρία, το 2006, ενώ οι τρεις άνδρες συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο μελλοντικής διεύρυνσης του παρόντος σχήματος συνεργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή