Εσωκομματικές διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 07:08
UPD:08:01
Phasma/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό θέμα την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος μετά τη φυγή των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ημέρα εσωκομματικών διεργασιών ήταν η χθεσινή τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Συγγρού η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μετά από μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, ενώ η 29η Νοεμβρίου ορίστηκε ως ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου γύρου, εάν αυτό απαιτηθεί. Η ημερομηνία των εκλογών ήταν μια δύσκολη απόφαση με δεδομένη τη θέληση του κ. Μεϊμαράκη να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και των άλλων τριών υποψηφίων να διεξαχθούν κοντά στις 15 Νοεμβρίου. Η πρόταση για διεξαγωγή στη 1 και στις 8 Νοεμβρίου σκόνταψε και στη διεξαγωγή του κλασικού μαραθωνίου Αθηνών στις 8 Νοεμβρίου ενώ η και εταιρεία που θα αναλάβει την όλη διαδικασία ήθελε το χρόνο της ώστε να είναι τεχνικά άρτια. Έτσι η ΚΕΦΕ κατέληξε στις 22 και 29 Νοεμβρίου.

Η απόφαση, λέει κομματικό στέλεχος, ήταν ομόφωνη και αυτό έχει τη σημασία του, ενώ η ΚΕΦΕ θα συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα στις 15:00 προκειμένου να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με την εκλογή.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η όλη διαδικασία, να στηθούν δηλαδή περίπου 1.200 με 1.300 κάλπες σε όλη την Ελλάδα, θα απαιτήσει ένα ποσό κοντά ή και πάνω από 500.000 ευρώ, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να εξαιρεθούν οι ευπαθείς ομάδες από το αντίτιμο των 2 ευρώ. Με δεδομένη την κακή κατάσταση των οικονομικών του κόμματος είναι βέβαιο ότι ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στις εγκαταστάσεις του κόμματος.

Γραμματεία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του κόμματος

Με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε χθες και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό θέμα την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος μετά τη φυγή των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον προσεχή Φεβρουάριο και η δρομολόγηση καμπάνιας εγγραφής νέων μελών εν όψει του συνεδρίου.

Επίσης, αύριο Σάββατο και μεθαύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή η οποία και θα εκλέξει νέα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας -στη θέση όσων αποχώρησαν προεκλογικά- και νέο γραμματέα ο οποίος θα αναλάβει να «τρέξει» και το δύσκολο έργο της οργανωτικής ανασυγκρότησης και της πορείας του κόμματος προς το συνέδριο.

Σε ό,τι αφορά στον Γραμματέα φαβορί θεωρείται ο προεδρικός Παναγιώτης Ρήγας, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αν η τάση των «53» θα κατεβάσει και υποψήφιο προερχόμενο από τις τάξεις της προκειμένου να μετρήσει τις δυνάμεις της στο νέο εσωκομματικό πεδίο. Το σίγουρο, λένε στελέχη του κόμματος, είναι πως ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί ένα κόμμα χωρίς τάσεις στο εσωτερικό του αφού ακόμη και κι αν αυτές δεν έχουν οργανωτική αυτοτέλεια ουδείς μπορεί να αποκλείσει τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις εντός του κόμματος για μια σειρά από θέματα. «Αυτή άλλωστε είναι η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ», λέει στέλεχος του κόμματος με μακρά εμπειρία για να καταλήξει πως «το ζητούμενο δεν είναι η παντοκρατορία της ηγεσίας αλλά ο σεβασμός των συλλογικών αποφάσεων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή