«Θύμα» της γρίπης των πτηνών ο τουρισμός

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 09:01
A- A A+

ΜΕ μελανά χρώματα περιγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα τις επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία μιας πιθανής πανδημίας της γρίπης των πτηνών.

Σε νέα έκθεσή της η τράπεζα προειδοποιεί ότι ο φόβος μετάδοσης του δυνητικά θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 στον άνθρωπο θα επηρεάσει αρνητικά την τουριστική βιομηχανία, ενώ προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι αεροπορικές εταιρείες.

Η έκθεση αναφέρεται στο οικονομικό κόστος της προετοιμασίας των κρατών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια τέτοια επιδημία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ζωές. Το κείμενο υπογραμμίζει ότι η Ανατολική Ασία βιώνει ήδη τις οικονομικές επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών.

Οι οικονομικές απώλειες είναι μεγαλύτερες στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, κυρίως για τους πτηνοτρόφους, καθώς το 15 - 20% των πουλερικών των χωρών έχει σφαγιαστεί.

Χαρακτηριστική για το κόστος προετοιμασίας των κρατών για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας της γρίπης των πτηνών είναι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια ύψους 7 δισσ δολ. για τη λήψη μέτρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Μπους προειδοποίησε δε ότι αν η Ουάσιγκτον δεν πάρει μέτρα τώρα ίσως χαθούν πολλές ζωές στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή