Κώστας Παπακωστόπουλος: «Εναπόκειται στον καθένα μας προσωπικά πώς θα στηρίξει τους πρόσφυγες…»

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος μιλά για την παράσταση «Ικέτιδες»
Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 09:05
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μετά από 25 χρόνια συνεχούς δράσης στη Γερμανία, ο - γνωστός εκεί για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος - σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το θεατρικό του σχήμα, το «Ελληνογερμανικό Θέατρο», και μας μιλά για την παράσταση «Ικέτιδες».

Εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Αισχύλου και γραμμένο από τον ίδιο τον Κώστα Παπακωστόπουλο, το έργο παρουσιάζεται - με ελληνικούς υπέρτιτλους - για μία και μοναδική βραδιά, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ.
Καθώς το αρχαίο δράμα συναντά το «θέατρο - ντοκουμέντο», αφού η παράσταση βασίζεται σε πραγματικές αφηγήσεις πολιτικών προσφύγων που ζουν σήμερα στη Γερμανία, ο Κώστας Παπακωστόπουλος μιλά για το έργο και για το θέμα των προσφύγων.

Με ποιον τρόπο το αρχαίο δράμα συναντά το «θέατρο - ντοκουμέντο» στην παράστασή σας;

Το έργο μου, «Ικέτιδες», είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθεσης αφηγήσεων προσφύγων, δικών μου κειμένων, καθώς και αποσπασμάτων από τον χορό της αρχαίας τραγωδίας. Το κοινό παρακολουθεί, μέσα από την πλοκή του αρχαίου δράματος, το ταξίδι των προσφύγων, “αρχαίων” και σύγχρονων, και μπορεί να βιώσει το δράμα τους με τα δικά του μάτια. Παράλληλα, οι ιστορίες των προσφύγων αποτελούν την αφορμή, για να αποκαλυφθεί η στάση της Ευρώπης απέναντί τους. Το αρχαίο δράμα συναντά, κατά μια έννοια, το «θέατρο - ντοκουμέντο», χωρίς, όμως, η δουλειά μας να είναι πράγματι ένα «docu - theatre».

Πώς ήρθατε σε επαφή με τους πολιτικούς πρόσφυγες και ποια διαδικασία ακολουθήσατε, για να καταγράψετε τις αληθινές ιστορίες, που συνθέτουν το έργο;

Το πρώτο εξάμηνο του 2014, επικοινώνησα με κοινωνικές οργανώσεις της Γερμανίας, καθώς και με εκπροσώπους της Εκκλησίας, οι οποίοι μας έφεραν σε επαφή με τους πρόσφυγες. Διαφορετικά, θα ήταν πολύ δύσκολο να τους προσεγγίσουμε. Μέσα από μια σειρά θεατρικών workshops, πολιτικοί πρόσφυγες από διάφορες χώρες, όπως Συρία, Μάλι, Ιράκ και Τουρκία, που ζουν σήμερα στη Γερμανία, είχαν τη δυνατότητα να περιγράψουν τις δικές τους εμπειρίες. Αυτές τις “oral histories” επεξεργάστηκα, κατά τη δημιουργία του νέου μου έργου.

Μιλήστε μας για την τριλογία σας, με τίτλο «Η τρέλα των θεών», η οποία ολοκληρώνεται με τις «Ικέτιδες».

Όταν, το 2010, η κρίση μπήκε για καλά στη ζωή μας, αποφάσισα να ασχοληθώ με το φαινόμενο της κρίσης. Έτσι, δημιούργησα μια τριλογία, με τίτλο «Η τρέλα των Θεών», που παρουσιάζει τις διαφορετικές πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Ο κύκλος της κρίσης ξεκίνησε με το έργο «Πλούτος, ο χορός των αγανακτισμένων», το 2012, γραμμένο από εμένα, συνεχίσθηκε με τις «Εκκλησιάζουσες», το 2013, σε μια διασκευή του ομώνυμου έργου του Αριστοφάνη, και ολοκληρώθηκε το 2014, με το έργο μου «Ικέτιδες», με θέμα, αυτήν τη φορά, μια ιδιαίτερη πλευρά της κρίσης: τον πρόσφυγα.

Ποια είναι η άποψή σας για το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της εισροής των προσφύγων και της αντιμετώπισής του; Πώς  μπορούμε να στηρίξουμε ουσιαστικά αυτούς τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας;

Εναπόκειται στον καθένα μας προσωπικά πώς θα στηρίξει αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Στη Γερμανία, επί παραδείγματι, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει από την πλευρά του κράτους μια εντυπωσιακή προτροπή προς τον πολίτη να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Οι Έλληνες πάλι, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές, δείχνουν καθημερινά την ανθρωπιά τους, χωρίς προτροπές από το κράτος. Το θέμα των προσφύγων αποτελεί, αυτήν τη στιγμή, σίγουρα τη σημαντικότερη πρόκληση, που έχει να αντιμετωπίσει η Ενωμένη Ευρώπη. Και εκεί, θα αποδειχθεί εάν αυτή η Ευρώπη, πράγματι, έχει κοινές αξίες και αρχές, ώστε να μπορέσει να έχει και ένα κοινό μέλλον.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - δραματουργία: Κώστας Παπακωστόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Ulrike Mitschke, μουσική: Herbert Mitschke, βίντεο: Michael Strassburger, φωτισμοί: Julia Marx, βοηθός σκηνοθέτη: Thomas Mörl, βοηθός δραματουργού: Christina Ripeanu, γραφική επιμέλεια: Αντρέας Τσορτανίδης. Χορός προσφύγων: γυναίκα 1: Terja Diava, γυναίκα 2: Stephanie Meisenzahl, γυναίκα 3: Elisabeth Pleß, Δαναός: Thomas Franke, Πελασγός: Stefan Kleinert, Αιγύπτιος στρατηγός: Βασίλης Ναλμπάντης, κρατικός εκπρόσωπος 1: Stefan Kleinert, κρατικός εκπρόσωπος 2: Thomas Franke.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Κεντρική Σκηνή, Πειραιώς 206 - Ταύρος, τηλ.:  210 3418579. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ. Προπώληση: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 - 14:00), Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 - Στοά Πεσμαζόγλου (Δευτέρα και Τετάρτη: 9:00 - 17:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 9:00 - 20:00, Σάββατο: 10:00 - 14:00), επιλεγμένα καταστήματα Forthnet (Πειραιά, Καλλιθέας - Θησέως, Αιγάλεω, Συντάγματος, Γλυφάδας, Αμαρουσίου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης), τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: mcf.gr.

 

Προτεινόμενα για εσάς