Όλοι και όλα πρέπει να υποταχτούν στην εξουσία τους

«Δάφνες και πικροδάφνες», στο θέατρο «Μουσούρη»
Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 09:05
UPD:11/10/2015 16:48
A- A A+

Σε μια εκρηκτική προεκλογική συνάντηση, τέσσερις «ισχυροί άντρες» επιδίδονται σε έναν αγώνα επιβίωσης, που απαιτεί ετοιμότητα και στρατηγική. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, θα ενστερνιστούν κάθε ιδεολογία και θα αξιοποιήσουν κάθε πληροφορία, προκειμένου να υπερασπιστούν το προσωπικό τους συμφέρον.

Παραμένοντας δραματικά επίκαιρο, 36 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης, για το οποίο και γράφτηκε, τον Οκτώβριο του 1979, ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας, η πολιτική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, «Δάφνες και πικροδάφνες», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος αναλαμβάνει και έναν από τους βασικούς ρόλους, συμπρωταγωνιστώντας για πρώτη φορά με τον Γιώργο Κιμούλη, στο θέατρο «Μουσούρη», από τις 9 Οκτωβρίου.

Φλέγοντα ερωτήματα με διορατική ματιά

Σε αυτό το διαχρονικά επίκαιρο έργο, οι δυο συγγραφείς, σχεδόν 4 δεκαετίες πριν, με την ευαισθησία και τη διορατική τους ματιά, κατάφεραν να θέσουν φλέγοντα ερωτήματα, που μας απασχολούν έως σήμερα: Ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο; Πόσο αδίστακτοι και καλά ριζωμένοι είναι στην εξουσία; Πώς και πόσο αποτιμάται η συμβολή τους στη δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η χώρα;

Ειδομένη σκηνοθετικά μέσα από ένα σύγχρονο, αλλά και διαχρονικό πρίσμα, με σεβασμό πάντα στα κύρια χαρακτηριστικά της παράδοσης, η παράσταση σκιαγραφεί γλαφυρά τον παλαιοκομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και τη σήψη του πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας με δραματική ακρίβεια την παθογένειά του.

Μεθυσμένοι από τη σιγουριά της επιτυχίας τους

Η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Τέσσερις άνδρες, οι οποίοι είναι οι τοπικοί υποστηρικτές υποψηφίων βουλευτών, συγκεντρώνονται μια χειμωνιάτικη νύχτα και συζητούν για τις επερχόμενες εκλογές. Όλοι επιδιώκουν να αποδείξουν την ικανότητα, τη δύναμη και την εξουσία που διαθέτουν. Πιστεύοντας ότι είναι μεγάλα πολιτικά μυαλά και ισχυροί κομματάρχες, ονειρεύονται τη στιγμή, που όλα και όλοι θα υποταχθούν στην εξουσία τους.

Ο καθένας τους κρατά κρυμμένα μυστικά, που θα αποκαλύψει την κατάλληλη στιγμή, για να πλήξει τη σιγουριά των άλλων. Είναι ικανοί και έτοιμοι για όλα. Με υψηλό ηθικό, θεωρούν πως τους ανοίγονται μεγάλες προοπτικές και μεθούν από τον ενθουσιασμό τους για τη σίγουρη επιτυχία των επιδιώξεών τους. Όμως, υπάρχει και ένα άλλο, αόρατο πρόσωπο: μια γυναίκα, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από κάθε σημαντικό πολιτικό του νομού και ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος, παραγωγή: θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Πέτρος Φιλιππίδης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου.

Πληροφορίες
Θέατρο Μουσούρη: Πλ. Καρύτση 7 - Αθήνα, τηλ.: 210 3310936 (ώρες ταμείου: Τρίτη - Κυριακή: 10:30 - 13:30 και 17:00 - 21:30). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή: 21:00, Σάββατο: 18.00 (λαϊκή απογευματινή) και 21:00. Διάρκεια παράστασης: 130΄ (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: Σάββατο βράδυ και περίοδος εορτών: γενική είσοδος: 22 ευρώ, πλατεία: 20 ευρώ, λαϊκή απογευματινή: 17 ευρώ, Τετάρτη και Πέμπτη: φοιτητικό - νεανικό έως 26 ετών -  άνω των 65 ετών: 14 ευρώ, ανέργων (με επίδειξη κάρτας ανεργίας): 10 ευρώ.

[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς