ΥΠΕΞ: «Οι διμερείς σχέσεις δεν μπορούν να υπαγορεύονται από ακραία στοιχεία»

Λήξαν το θέμα μετά τη συνάντηση του έλληνα πρέσβη στα Τίρανα με τον αλβανό υπουργό Εξωτερικών
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 13:45
A- A A+

«Οι διμερείς σχέσεις των χωρών δεν μπορεί να υπαγορεύονται από πράξεις ακραίων στοιχείων», τόνισε σήμερα κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τη ματαίωση της συνάντησης Παπούλια με τον αλβανό ομόλογό του.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, μετά και την χθεσινή συνάντηση του έλληνα πρέσβη στα Τίρανα με τον αλβανό υπουργό Εξωτερικών, το θέμα για την ελληνική πλευρά θεωρείται λήξαν.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες που οδήγησαν στην αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αλβανία, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «ο σεβασμός των δημοκρατικών αξιών και της ελεύθερης έκφρασης είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών» και πρόσθεσε:

«Ειδικά μια χώρα όπως η Ελλάδα, όχι απλώς σέβεται αυτές τις αρχές, αλλά επιθυμεί να τις σέβονται και οι γείτονές της και βεβαίως οι χώρες που προσβλέπουν στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο κατεξοχήν θεσμός που παράγει αποφάσεις οι οποίες βασίζονται στην μετριοπάθεια. Όταν σκοπός δύο πλευρών είναι να κάνουν ουσιαστικά θετικά βήματα στις σχέσεις τους, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να προασπίζονται και από τον έναν και από τον άλλον. Πρέπει οι συναντήσεις, οι διαβουλεύσεις και οι επικοινωνίες να γίνονται σε ένα πλαίσιο που βοηθά σε αυτή την επιδίωξη. Όταν αυτό δεν μπορεί να διασφαλισθεί, υπάρχουν επιπτώσεις».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα, με οποιονδήποτε τρόπο, να συζητήσει θέμα ρύθμισης περιουσιών στο πλαίσιο των προβλεπομένων από το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας του 1996,ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε: «Δεν νομίζω ότι οι Επιτροπές που προβλέπονται από το Σύμφωνο έχουν ξεκινήσει να συζητούν αυτά τα θέματα».

Σχετικά με όσα έγιναν τη Δευτέρα στους Αγίους Σαράντα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι από ελληνικής πλευράς η συνάντηση Παπούλια - Μοϊσίου είχε προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο, ενώ είχαν ενημερωθεί και οι αλβανικές αρχές για την περιφρούρησή της και είχαν δοθεί οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

«Επειδή αυτό δεν έγινε, υπήρξε και ένας χρόνος που αναζητήθηκαν, με εποικοδομητικό πνεύμα από ελληνικής πλευράς, διέξοδοι και εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις αλβανικές αρχές στο να προστατευθεί και να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα η συνάντηση των δύο προέδρων, γι αυτό και ελήφθη η γνωστή απόφαση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή