ΠΓΔΜ - Ικανοποίηση Μπούτσκοφσκι από τις επαφές του στις ΗΠΑ

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 16:02
A- A A+

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος επέστρεψε χθες στα Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπούτσκοφσκι, σημείωσε ότι στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και στελέχη της διοίκησης στην Ουάσιγκτον, έλαβε υποστήριξη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του προς την κατεύθυνση οικοδόμησης μίας δημοκρατικής, πολυεθνοτικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας, καθώς και για την ευρωατλαντική της πορεία της και τον «εποικοδομητικό ρόλο» που, όπως είπε, διαδραματίζει η ΠΓΔΜ στην περιοχή.

Η αμερικανική υποστήριξη στην πολιτική της κυβέρνησής του, υποστήριξε ο κ. Μπούτσκοφσκι, «επιβεβαιώνει ότι η "Μακεδονία" δεν έχει να ανησυχεί για τίποτε αναφορικά με την σταθερότητά της καθώς και για την εδαφική της κυριαρχία, ενόψει και κατά την διαδικασία για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σε μερικές ημέρες (9 Νοεμβρίου), η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χώρα του θα είναι θετική, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, «θα επιταχύνει την διαδικασία ενσωμάτωσης της "Μακεδονίας" στην Ε.Ε.».

Οι δύο αυτές εξελίξεις (υποστήριξη από την Ουάσιγκτον και από Βρυξέλλες προς την ΠΓΔΜ), σύμφωνα με τον κ. Μπούτσκοφσκι, θα πρέπει να αποτελέσουν επαρκή λόγο για την αντιστροφή του κλίματος στο εσωτερικό και να αξιοποιηθούν καταλλήλως για την υλοποίηση των δύο στρατηγικών στόχων της χώρας, την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε..

Ερρωτηθείς αν κατά τις συναντήσεις του με την ηγεσία των ΗΠΑ, ζήτησε υποστήριξη για την διαφορά που έχει η ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο κ. Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι δεν ζήτησε καμία υποστήριξη, σημειώνοντας ότι δεν έχει να ζητήσει από τις ΗΠΑ κάτι επί αυτού, αφού οι ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2004, αναγνώρισαν την χώρα του με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή