Γ. Κατρούγκαλος: Στόχος να μη δίνουμε συντάξεις - φιλοδωρήματα

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015 10:37
UPD:12:58
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι τα χρονικά όρια είναι πάρα πολύ πιεσμένα και τα περιθώρια ασφυκτικά και επανέλαβε την παλαιότερη δήλωσή του ότι «μέσα σε έναν μήνα πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έχει γίνει σε 40 χρόνια».

A- A A+

Στον στόχο της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα δίνει συντάξεις - φιλοδωρήματα αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, είπε ότι στόχος είναι «να μπορέσουμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και ένα σύστημα που θα δίνει συντάξεις που δεν θα είναι συντάξεις – φιλοδωρήματα».

Όπως είπε, θα ληφθεί κάθε πιθανό μέτρο ώστε «να μην υπάρχουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και με την αρχιτεκτονική του συστήματος να έχουμε έναν δίκαιο τρόπο απονομής των συντάξεων για όλους». 

Αναφορικά με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει πάνω απ' όλα αυτούς που έχουν τις μικρότερες συντάξεις, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις προοπτικές της οικονομίας».

ΕΡΤ1

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι τα χρονικά όρια είναι πάρα πολύ πιεσμένα και τα περιθώρια ασφυκτικά και επανέλαβε την παλαιότερη δήλωσή του ότι «μέσα σε έναν μήνα πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έχει γίνει σε 40 χρόνια».

Ανέφερε επίσης ότι εντός του Νοεμβρίου πρέπει να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προσθέτοντας πάντως ότι παρά το ασφυκτικό πλαίσιο πρέπει να προηγηθεί σημαντικός δημόσιος διάλογος. 

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, είπε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, μέσω της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος, χρειάζεται να έχουμε το νομοσχέδιο τον Νοέμβριο. «Για να εξηγήσω με απλά λόγια», πρόσθεσε, «αντί να μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις, όπως επιβάλλει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ή να βρούμε ισοδύναμα αυξάνοντας τις εισφορές -που θα μπορούσε να ήταν μια εναλλακτική λύση, αλλά ουσιαστικά δεν θα έλυνε οριστικά το ζήτημα αλλά μόνο εμβαλωματικά και για φέτος- θέλουμε να λύσουμε και αυτό το θέμα μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα είναι στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ για να συζητήσει τα θέματα των συντάξεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή