Συλλήψεις 12 ατόμων που διευκόλυναν τη μετακίνηση μεταναστών χωρίς έγγραφα

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015 00:13
UPD:00:25
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι αρχές προέβησαν σε 12 συλλήψεις μελών της οργάνωσης, εκ των οποίων οι εννέα είναι υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αιγύπτου, ένας Ιράκ και μία γυναίκα, υπήκοος Συρίας (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Στην εξάρθρωση οργάνωσης η οποία δραστηριοποιείτο στη διευκόλυνση της εισόδου στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών που δεν διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά και στην έξοδό τους, με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.

Οι αρχές προέβησαν σε 12 συλλήψεις μελών της οργάνωσης, εκ των οποίων οι εννέα είναι υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αιγύπτου, ένας Ιράκ και μία γυναίκα, υπήκοος Συρίας.

Μετά από έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία του προανακριτικού υλικού, εξακριβώθηκε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης - με τη μορφή εγκληματικού δικτύου συνεργαζόμενων υποομάδων -, τα μέλη της οποίας συγκροτήθηκαν το Μάιο του 2015, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου, προς και από το ελληνικό έδαφος, αλλοδαπών. 

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου συγκρότησαν έξι συνεργαζόμενες υποομάδες, οι οποίες έχοντας ως επίκεντρο την ομάδα που αναλάμβανε τις πλαστογραφίες, έφτιαξαν ένα πολύπλοκο μηχανισμό, μέσω του οποίου προέβαιναν στις εγκληματικές τους δραστηριότητες. 

Οι πλαστογράφοι του δικτύου είτε νόθευαν γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, με αντικατάσταση της φωτογραφίας του πραγματικού κατόχου με τη φωτογραφία του διακινούμενου μετανάστη, είτε κατάρτιζαν πλαστά διαβατήρια τρίτων χωρών, όπως Πακιστάν, Συρίας. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν ήταν τελευταίας τεχνολογίας και τα ταξιδιωτικά έγγραφα που κατάρτιζαν υψηλής πιστότητας. 

Από έρευνες που ακολούθησαν, εντοπίστηκαν εντός διαμερισμάτων τρία πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων και κατασχέθηκε ο όλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Βρέθηκαν, επίσης, και κατασχέθηκαν εκατοντάδες πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα δημόσια έγγραφα. 

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή