Καταγγελίες για ευρωπαϊκά Γουαντάναμο

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 18:40
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες που φέρνουν την CIA να έχει δημιουργήσει μυστικές φυλακές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Φρίζο Ρόσκαμ Αμπινγκ είπε στο BBC ότι οι αρμόδιοι σε θέματα δικαιοσύνης αξιωματούχοι θα έλθουν σε επαφή με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για το θέμα.

Αλλά ο κοινοτικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν έχει διαταχθεί η διενέργεια επίσημης έρευνας για το θέμα.

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος αρνείται να σχολιάσει το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο η CIA δημιούργησε κρυφές εγκαταστάσεις κράτησης υπόπτων σε ξένες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, η Ταϊλάνδη και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Μπους, Στίβεν Χάντλεϊ, επέμεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρησιμοποιούν βασανιστήρια για να αποσπάσουν πληροφορίες από κρατούμενους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θέλει να έχει πρόσβαση σε όλους αυτούς που κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές.

Η Ντάνα Πριστ, δημοσιογράφος που έκανε τις αποκαλύψεις, είπε ότι πριν από τέσσερα χρόνια η CIA συνέλαβε ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και το ερώτημα ήταν τι να τους κάνει.

«Αποφάσισαν ότι ήθελαν τον απόλυτο έλεγχο των κρατούμενων. Δεν ήθελαν την ανάμιξη των αμερικανικών δικαστηρίων. Η μοναδική επιλογή τους ήταν να τους μεταφέρουν στο εξωτερικό, δημιουργώντας έτσι ένα κρυφό δίκτυο φυλακών. Γνωρίζουμε την τοποθεσία οκτώ εξ αυτών που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια- μερικές έχουν κλείσει και αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος είναι ότι μερικές ήταν σε δημοκρατικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης», δήλωσε η δημοσιογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σήμερα, το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αποκάλυψε μυστικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Πολωνία και τη Ρουμανία, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της ανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: BBCGreek

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή