BMW Σειρά 2 Gran Tourer: Φθινοπωρινή εξόρμηση στη Νάξο

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 17:26
UPD:18:05
A- A A+

Του Γιάννη Κανουπάκη

Φέτος, αποχαιρετίσαμε το καλοκαίρι, μέσα στο …φθινόπωρο, στην  όμορφη Νάξο. Βρεθήκαμε εκεί για ένα γεμάτο τετραήμερο, παρέα με μία BMW Σειρά 2 Gran Tourer, στην έκδοση 220d xDrive, με πλήρη εξοπλισμό, άνεσης και ασφάλειας.

Είχαμε χρόνια να πάμε στο νησί, και, αμέσως, καταλάβαμε πόσο γρήγορα τρέχει σε τούτη τη χώρα, -παρά την κρίση-, η τουριστική ανάπτυξη. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει, απαραιτήτως και «ποιοτική ανάπτυξη».

Για παράδειγμα, η χώρα του νησιού που είναι ένα με το λιμάνι, έχει πήξει, κυριολεκτικά, στα μαγαζιά, κάθε είδους, τόσο πολύ, που, έχει «βαρύνει» η εικόνα της. Έχασε την καθαρότητα που είχε πριν από 15 χρόνια, αυτό το απλό κυκλαδίτικο ύφος, που, την χαρακτήριζε. Έγινε too much,  σε όλα. Πολλά καφέ με διακόσμηση, που, σηκώνει ενστάσεις, πολλά μπαρ στο τέρμα της περατζάδας, -σε στιλ Γλυφάδας-, παγωτατζίδικα, κρεπερί κλπ.

Kαι το λιμάνι… To νησί υποδέχεται μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, τουρίστες, κάθε ώρα και επέρχεται το αδιαχώρητο. Που περπατάνε οι πεζοί, που πηγαίνουν τα αυτοκίνητα, σε ποιο σημείο σταματάνε τα ταξί και οι «κράχτες» των δωματίων με τα βανάκια; Χάος… Αφήστε, τα πάρκινγκ.

Παντού ΙΧ, και, οι μεγάλοι δημοτικοί χώροι στάθμευσης, ίδιοι, όπως παλιά, παρατημένοι, χωρίς τάξη, και διαχείριση. Αρχαίου τύπου καταστάσεις, ειδικά για τον ξένο επισκέπτη που έχει μάθει, αλλιώς, σε χώρες με στοιχειώδη οργάνωση.

Κατά τα άλλα, το οδικό δίκτυο είναι υποφερτό και αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν (όχι παντού). Χωμάτινο, στην  ατέλειωτη παραλία μετά τον Προκόπη και την Αγία Άννα, στο Μάραγκα, την Πλάκα. Το φαγητό πραγματικά καλό και σχετικά προσιτό, στις περισσότερες περιπτώσεις και στα παραλιακά και στα ορεινά χωριά, το Χαλκί, το Φιλότι, την Απείρανθο.

Η πολύ ξεχωριστή BMW Σειρά 2 Gran Tourer, ειδικά στην έκδοση 220d xDrive, που, είχαμε στη διάθεσή μας, μας πήγε παντού ευχάριστα και υποδειγματικά, σε άσφαλτο, σε σκληρό χώμα, ακόμη και στην …άμμο. Το εξαιρετικό σύστημα αυτόματης τετρακίνησης έδωσε, κυριολεκτικά, «ρέστα».

Με τη συγκεκριμένη σειρά, η βαυαρική φίρμα δημιουργεί μία ακόμα νέα κατηγορία στον κόσμο της αυτοκίνησης. Με πλούσιους χώρους, πολυμορφικότητα και πρωτοποριακή ευελιξία, είναι το παγκοσμίως πρώτο premium compact μοντέλο, που, προσφέρει μέχρι επτά καθίσματα και ικανοποιεί τις απαιτήσεις μετακίνησης των νεαρών οικογενειών.

Παρά τις συμπαγείς διαστάσεις της -μήκος 4.556 χλστ, πλάτος 1.800 και ύψος 1.608- – η νέα BMW Σειρά 2 Gran Tourer προσφέρει ευρυχωρία και έναν πλούσιο χώρο αποσκευών από 645 έως 805 λίτρα. Με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες, η χωρητικότητα μπορεί να φτάσει τα 1.905 λίτρα.

Μέγιστη προσαρμοστικότητα διασφαλίζει η στάνταρ, συρόμενη (εμπρός/πίσω) πίσω σειρά καθισμάτων με διαιρούμενη πλάτη 40:20:40 που αναδιπλώνεται μέσω μπουτόν – επιτρέποντας την τοποθέτηση τριών παιδικών καθισμάτων.

Τις δυνατότητες αυξάνει ακόμα περισσότερο μία προαιρετική, τρίτη σειρά καθισμάτων που όταν δεν χρησιμοποιείται, τοποθετείται στο πάτωμα του χώρου αποσκευών.

Η καθημερινή πρακτικότητα του αυτοκινήτου μεγιστοποιείται με μία σειρά λύσεων αποθήκευσης και για τις τρεις σειρές καθισμάτων, καθώς και με ράγες στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων με αναδιπλούμενα τραπεζάκια.

Πέντε νέοι κινητήρες turbo με τρεις και τέσσερις κυλίνδρους (116 -192 ίπποι), κατανάλωση μικτού κύκλου: 6,4–3,9 λτ/100 χλμ, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 149–104 γμ/χλμ)  συνδυάζονται με ένα μοναδικό πακέτο μέτρων BMW EfficientDynamics και εγγυώνται μία μοναδική οδηγική εμπειρία με σπορ επιδόσεις, μέγιστη απόδοση και τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 στην κατηγορία.

Το μοναδικό αυτοκίνητο στην premium compact κατηγορία που προσφέρει μέχρι επτά καθίσματα, λοιπόν, η BMW 220d xDrive Gran Tourer, διατίθεται με AWD, όπως αυτό της δοκιμής μας με τους 192 ίππους.

Τα συστήματα υποστήριξης και οι επιλογές πληροφόρησης και ψυχαγωγίας της φιλοσοφίας BMW ConnectedDrive αυξάνουν την οδηγική ασφάλεια και άνεση.

Πάρτε για παράδειγμα το Head-Up Display, που προβάλλει όλες τις σχετικές πληροφορίες στο πεδίο ορατότητας του οδηγού, ή το Traffic Jam Assistant που βοηθά τον οδηγό να επιταχύνει, να φρενάρει και να παραμένει στη λωρίδα του.

 Επιπλέον του στάνταρ μοντέλου, η νέα BMW Σειρά 2 Gran Tourer διατίθεται με τέσσερις ακόμα εκδόσεις. Η έκδοση Advantage προσφέρει αυξημένη λειτουργικότητα έναντι του στάνταρ μοντέλου, διαθέτοντας μεταξύ άλλων διζωικό αυτόματο σύστημα κλιματισμού, Park Distance Control πίσω, Cruise Control με λειτουργία Πέδησης και τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών.

Η έκδοση Sport Line προβάλλει το σπορ στοιχείο με αποκλειστικό εξοπλισμό εξωτερικού, ειδικές ζάντες αλουμινίου και σπορ καθίσματα, ενώ η Luxury Line υπογραμμίζει την αποκλειστικότητα με εφαρμογές χρωμίου, επίλεκτες ζάντες αλουμινίου και δερμάτινες επενδύσεις.

Επιπλέον αυτών, το μοντέλο M Sport διατίθεται με M Aerodynamics package, BMW Individual high-gloss Shadow Line, δερμάτινο τιμόνι M και καθίσματα M Sport. Και από τιμές; Το «δικό» μας, έπαιζε στις 42.450 ευρώ (με απόσυρση), που, ίσως να ακούγονται αρκετά, κατ’ αρχήν, αλλά, πιστέψτε μας, ως συνολική θεώρηση, τα αξίζει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή