Παναμερικανική διάσκεψη με διαδηλώσεις κατά Μπους

Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2005 19:39
UPD:19:46

A- A A+

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Αργεντινή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μαρ Ντελ Πλάτα, όπου αρχίζει η διάσκεψη κορυφής της αμερικανικής ηπείρου, για να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική Μπους.

Επικεφαλής των διαδηλωτών ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα (στη φωτογραφία), και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς στις προεδρικές εκλογές της Βολιβίας, Εβο Μοράλες.

Το απόγευμα στο συγκεντρωμένο πλήθος μίλησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ΟύγΚο Τσάβες, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην Ουάσινγκτον.

Οι 34 ηγέτες της Βορείου, Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής αναμένεται να συζητήσουν επί διήμερο ζητήματα που έχουν σχέση με τον εκδημοκρατισμό, την οικονομική συνεργασία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος Μπους ισχυρίζεται ότι το κλειδί για την ευημερία είναι το ελεύθερο εμπόριο, ενώ ο Ούγκο Τσάβες υποστηρίζει ότι η οικονομία της ελεύθερης αγοράς μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε πτωχούς και πλούσιους.

Ο κ. Τσάβες πρότεινε την αντικατάσταση της Παναμερικανικής Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου -περιλαμβάνει περιοχές από την Αλάσκα έως τη Γη του Πυρός- που υποστηρίζει ο Μπους, με μια Συμμαχία κατά της Φτώχειας, όπως είχε προταθεί από τον δολοφονηθέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι και που επρόκειτο να προσφέρει για τη σύστασή της τότε, εκατό δισ. δολάρια.

Τέλος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πρότεινε τη σύσταση ενός ταμείου κατά της πείνας με τουλάχιστον εκατό δισ. δολάρια απόθεμα για παροχή βοήθειας στους 262 εκατομμύρια φτωχούς της ηπείρου, εκ των οποίων τα 222 εκατομμύρια βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και τα 40 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή