Η γιαγιά μας είναι η πρώτη που μας κληροδοτεί το άσθμα

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 09:28
UPD:09:30
shutterstock

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, διαπιστώθηκε πως αν η γιαγιά κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της τότε κληροδοτούσε το άσθμα όχι μόνο στα παιδιά της αλλά και στα εγγόνια της.

A- A A+

Η έκφραση «πάππου προς πάππου κρατάει η συνήθεια» έρχεται να επιβεβαιωθεί και επιστημονικά μόνο που αφορά τη γιαγιά και όχι τον παππού μας. Μια νέα μελέτη που έκαναν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας, έδειξε ότι η γιαγιάδες μας είναι αυτές που μας κληροδοτούν το άσθμα.

Η μελέτη αυτή, είναι η πρώτη σε διεθνές επίπεδο που συνέδεσε την κληρονομικότητα του άσθματος με τη γιαγιά και όχι την μητέρα. Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από 45.000 γυναίκες καπνίστριες οι οποίες είχαν γίνει γιαγιάδες και τα στοιχεία από τα 66.300 εγγόνια τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ, και σύμφωνα με αυτά διαπιστώθηκε ότι αν η γιαγιά κάπνιζε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της τότε κληροδοτούσε το άσθμα όχι μόνο στα παιδιά της αλλά και στα εγγόνια της. Όπως κατέγραψαν οι ερευνητές, οι πιθανότητες εμφάνισης άσθματος από το εγγόνι έφτανε από το 10% έως το 22%. Ακόμα κι αν η μητέρα του παιδιού δεν κάπνιζε το γεγονός ότι κάπνιζε η γιαγιά στην εγκυμοσύνη της είχε μεγαλύτερη βαρύτητα τελικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει κι άλλες γενιές μετά την πρώτη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επιστήμονες έχουν ρίξει βαρύτητα στα δεδομένα έξαρσης του άσθματος καθώς παρατηρείται ότι τα τελευταία χρόνια έχει ραγδαία εξάπλωση, ειδικά από επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ρύπους, καυσαέριο κ.λπ.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή