Γ. Παπανδρέου: Οξύμωρη πραγματικότητα η κατοχή της Κύπρου

Δ. Χριστόφιας: «Έχει μεθοδευτεί η απόκρυψη της κατοχής και η αποενοχοποίηση της Τουρκίας»
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 11:58
A- A A+

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, συναντήθηκε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κόμματος.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου, «η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρώτα-πρώτα με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, δεύτερον με την αναγνώριση της Κύπρου και βεβαίως με την άρση κάθε εμποδίου για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στους διεθνείς οργανισμούς».

Η σημερινή συγκυρία, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι μια συγκυρία στην οποία πρέπει να αξιοποιηθεί όλο και περισσότερο η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε όποιες νέες πρωτοβουλίες υπάρξουν, έτσι ώστε η λύση για το Κυπριακό πέρα από το διεθνές Δίκαιο να είναι σαφέστατα μια λύση που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη της τη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα στην Κύπρο, δηλαδή να ενσωματώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη νέα πρόταση για τη λύση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε επίσης ότι αυτό που πρέπει να αναδεικνύεται όλο και περισσότερο, είναι το ασύμβατο ύπαρξης μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου διατηρούνται στρατεύματα κατοχής από μία υποψήφια χώρα που ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Είναι θέμα οφθαλμοφανές, πολλές φορές ξεχνιέται από τη διεθνή κοινότητα ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, μια πραγματικότητα οξύμωρη και απαράδεκτη σε σχέση με την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από τη μεριά του ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο από διάφορους παράγοντες της Ε.Ε., καθώς και για την επίσκεψη του κ. Ταλάτ στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

«Οι στόχοι αυτών των επισκέψεων δεν είναι βοηθητικοί της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αν θέλετε και των ευρωπαϊκών αρχών. Περισσότερο ήταν στόχοι αναβάθμισης του κύρους του κ. Ταλάτ, ίσως και του ψευδοκράτους και μια προσπάθεια άσκησης πίεσης πάνω στην ελληνοκυπριακή πλευρά», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας πάντως πως «ο κ. Ταλάτ επέστρεψε μη ικανοποιημένος από τις ΗΠΑ, διότι δεν επετεύχθησαν οι στόχοι που έθεσε, όπως το να γίνονται περισσότερες απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και διάφορα άλλα που θέλει να πετύχει εκείνος και η Τουρκία».

Όπως επίσης παρατήρησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, αναφερόμενος στα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στα κυπριακά εδάφη, «έχει μεθοδευτεί η απόκρυψη της κατοχής και η αποενοχοποίηση της Τουρκίας από ορισμένες δυνάμεις στο διεθνή χώρο».

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Χριστόφιας συζήτησαν επίσης και για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΑΚΕΛ του οποίου ο κ. Χριστόφιας είναι γενικός γραμματέας. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ελπίζει σύντομα να δει τον κ. Χριστόφια στην Κύπρο και με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον κ. Παπανδρέου στο συνέδριο του ΑΚΕΛ που αρχίζει τις 24 Νοεμβρίου.

Ελπίζω να μην φέρνω σε δύσκολη θέση τον κ. Παπανδρέου -αν δεν μπορέσει να έρθει θα υπάρξει σύντομα άλλη ευκαιρία- θα τον καλωσορίσουμε με χαρά στην Κύπρο, πιστεύουμε στην αλληλεγγύη του ΠΑΣΟΚ μέχρι να λυτρωθεί ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

Το βράδυ, εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή