Ο Νάιτζελ Λόσον, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχε κάποτε ταχθεί υπέρ της πρόσδεσης της λίρας σε άλλο ευρωπαϊκό νόμισμα, ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί της καμπάνιας για έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «παλαίμαχος πολιτικός».
Ο κ. Λόσον είναι το τελευταίο από τα σημαίνοντα στελέχη του κόμματος που τάσσεται υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς στη διαμάχη για το κατά πόσο η Μ. Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει του δημοψηφίσματος που ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί να διενεργήσει έως τα τέλη του 2017.
Το δημοψήφισμα αναμένεται να διχάσει τα βασικά πολιτικά κόμματα της χώρας, με τον κ. Κάμερον να αναμένεται ευρέως να στηρίξει την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.. αλλά να επιτρέψει σε υψηλόβαθμα στελέχη εντός του δικού του κόμματος των Συντηρητικών να κάνουν καμπάνια υπέρ της εξόδου.
Ο κ. Κάμερον λέει ότι θα ανακοινώσει τη τελική του θέση μετά τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τη βελτίωση των όρων σχετικά με την παραμονή στην Ε.Ε.. Ο ίδιος είναι υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας σε μια αναμορφωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν θα το έπαιρνε «κατάκαρδα» εάν η χώρα έβγαινε από την Ε.Ε..
Ένας από τους στόχους του κ. Κάμερον σε ό,τι αφορά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι να ξεχαστεί ένα θέμα που κατέτρεχε τους Συντηρητικούς προκατόχους του για δεκαετίες. Η εμφάνιση του κ. Λόσον στη διαμάχη είναι μια υπενθύμιση του πόσο βαθιά διχασμένο ήταν το κόμμα στο παρελθόν σχετικά με την Ευρώπη. Ως υπουργός Οικονομικών από το 1983 έως το 1989, παραιτήθηκε αφού συγκρούστηκε με τη Θάτσερ σχετικά με την ένταξη της Μ. Βρετανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.
Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο Κάμερον δεν θα μπορέσει να πετύχει σημαντικές παραχωρήσεις στην επαναδιαπραγμάτευσή του με την Ε.Ε., διότι οι πραγματικές αλλαγές στους κανόνες της Ε.Ε. απαιτούν την ομόφωνη στήριξη των 28 κρατών - μελών.
«Δεν είμαι και χθεσινός, δεν κάνω αυτή την κριτική ελαφρά τη καρδία, αλλά όλες οι ενδείξεις είναι ότι δεν επίκειται μια ομοφωνία» είπε ο 83χρονος πρώην πολιτικός στο ραδιόφωνο του BBC.
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είναι αντι-ευρωπαϊστής, λέγοντας ότι μιλά στο ραδιόφωνο από το «σπίτι του στη Γαλλία», αλλά είπε ότι οι περισσότεροι στη Μ. Βρετανία δεν θέλουν η χώρα να παραμείνει στην Ε.Ε..
Η στάση του θα τον φέρει αντιμέτωπο με άλλα σημαίνοντα στελέχη των Συντηρητικών, ανάμεσά τους και τον Κένεθ Κλαρκ, έναν ακόμα πρώην υπουργό Οικονομικών που τώρα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε..