Στις 9/11 η γνωμοδότηση της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 14:43
A- A A+

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην Ε.Ε..

Η γνωμοδότηση της Κομισιόν θα αφορά το κατά πόσο η ΠΓΔΜ πληροί μία σειρά πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που ισχύουν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε..

Όπως αναμένεται στα Σκόπια, η γνωμοδότηση της Κομισιόν, σε γενικές γραμμές θα είναι θετική, αλλά θα υπογραμμίζει και αρκετά «αδύναμα» σημεία για τα οποία η ΠΓΔΜ θα πρέπει να εργαστεί πυρετωδώς, στην προσπάθεια της να καταστεί μέλος της Ε.Ε.. Οι παρατηρήσεις και υποδείξεις αυτές θα αναφέρονται κυρίως στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης και της Οικονομίας.

Τη γνωμοδότηση της Επιτροπής θα επεξηγήσει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος, Όλι Ρεν, ο οποίος για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί στα Σκόπια στις 10 Νοεμβρίου.

Εάν τελικά η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ είναι θετική, τότε η περαιτέρω ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θα εξετασθεί σε ένα από τα προσεχή Συμβούλια Κορυφής της Ε.Ε., πιθανότατα ακόμα και σε αυτό του Δεκεμβρίου.

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ, αναμένει ότι η γνωμοδότηση της Επιτροπής θα είναι θετική, και πως το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Δεκμβρίου θα απονείμει στα Σκόπια καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας.

Αγνωστο παραμένει αν στο κείμενο της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρξει αναφορά για την εκκρεμότητα της ονομασίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στην ΠΓΔΜ, σε περίπτωση που συμπεριληφθεί το ζήτημα της ονομασίας στην γνωμοδότηση, είναι πολύ πιθανόν οι Βρυξέλλες να διατυπώσουν την γνωστή θέση τους, ότι δηλ. το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σε διμερές επίπεδο και με λύση κοινώς αποδεκτή.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή