Επιχείρηση κατευνασμού της ανησυχίας των δανειστών από το Μαξίμου

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 21:40
UPD:21:53
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η σημερινή υπενθύμιση του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γιέγκερ ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα και τους δανειστές της στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, είναι πολύ συγκεκριμένες, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των υπενθυμίσεων - προειδοποιήσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επιτακτική ανάγκη η νέα ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και εντός του Οκτωβρίου να κλείσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση της εμπροσθοβαρούς συμφωνίας που η ίδια έκλεισε στις 12 του περασμένου Ιουλίου.

Είναι κάτι που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει πολλάκις και σε δημόσιες δηλώσεις του αλλά και στα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου στην επίσημη πρώτη την περασμένη Παρασκευή.

Επί της ουσίας οι ανησυχίες των εταίρων και δανειστών εστιάζονται σε μία σειρά δηλώσεων μελών της κυβέρνησης όπως του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ ή την κατηγορηματική αντίθεση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι στα κυβερνητικά χείλη, συχνά πυκνά, υπάρχει η ρητορική περί αλλαγών στα δύσκολα σημεία της συμφωνίας. Ωστόσο οι οδηγίες του Μαξίμου είναι από την ερχόμενη Δευτέρα αν είναι δυνατόν οι υπουργοί να αρχίζουν να παρουσιάζουν έργο.   

Ήδη πάντως η κυβέρνηση με ολιγόλογη και χωρίς καμία αναφορά στα κριτήρια επιλογής των νησιών κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αυξάνει από αύριο τον ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου (Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος Σκιάθος).

Επίσης μέχρι τέλους Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα γνωστοποιηθούν και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Σε όλα τα παραπάνω, όσα δηλαδή σχετίζονται με τη συμφωνία, αλλά και το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας, αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την προσεχή Δευτέρα, ενώ με το «άνοιγμα» των υποθέσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των εξοπλιστικών προγραμμάτων το Μαξίμου επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι παράλληλα με τη συμφωνία «τρέχει» και θέματα που προεκλογικά ήταν ψηλά στην ατζέντα του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή