Αντιδράσεις προκαλούν οι αναμνήσεις Σημίτη

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 16:50
A- A A+

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το βιβλίο «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα, 1996-2004» (εκδόσεις Πόλις) του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που θα παρουσιαστεί μεθαύριο, Τετάρτη, στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο κ. Σημίτης τάραξε τα νερά, με τις αναφορές του στην κρίση των Ιμίων, ότι πληροφορήθηκε τα τουρκικά σχέδια για κατάληψη της βραχονησίδας από τους Αμερικανούς και όχι από τις ελληνικές υπηρεσίες.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χρήστος Λυμπέρης, έκανε λόγο για «επιλεκτική μνήμη» του πρώην πρωθυπουργού, για εθνικό ατόπημα ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και τέως υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/07/1117058.htm .

«Αναρωτιέμαι αν η δημοσιοποίηση απόρρητων στοιχείων που αναφέρονται στο χειρισμό μιας κρίσης -που πανθομολογουμένως έβγαλε την Ελλάδα μάλλον πληγωμένη- βοηθά τον τόπο», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Και εσωκομματικά βέλη

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στο θέμα των ευθυνών για την ήττα στις εκλογές του 2004.

Ο κ. Σημίτης αποδίδει την ήττα στην επικοινωνιακή στρατηγική και τη μη προβολή του έργου της κυβέρνησή του, σημειώνοντας ότι οι εκλογές χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι εκλογές για το ΠΑΣΟΚ δεν χάθηκαν το 2004, αλλά μετά την εκλογική νίκη του 2000, όταν δεν κάναμε τις απαραίτητες εκλογές στο Κόμμα, δηλωσε σχετικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, δήλωσε πως «σε κάθε περίπτωση ο ίδιος (ο κ. Σημίτης) έζησε τις εκλογές, άρα ο ίδιος καταγράφει τη δική του άποψη και πιθανόν αυτή να είναι μια άποψη που έχει να κάνει με τη δική του αντίληψη, την οποία βεβαίως η ιστορία θα αποδείξει αν είναι σωστή ή έχει κάποια απόκλιση από την πραγματικότητα».

«Το ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ, 20 μήνες μετά τις εκλογές, είναι το πως θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, κάτι με το οποίο ασχολούμαστε όλοι και εγώ προσωπικά», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε ερώτηση αν τελικά, και εκ των υστέρων θεωρεί ότι η διαδοχή στην αρχηγία του κόμματος έπρεπε να πάει στα συλλογικά όργανα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «τι νόημα έχει; Εχει κλείσει το κεφάλαιο αυτό για το ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, σχολιάζοντας το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος είπε ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, πλην του ιδίου του κ. Σημίτη. Είναι κάτι σαν τη Νέα Δημοκρατία, συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή