Δε διαφαίνεται πρόοδος στις δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε.

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 19:56
UPD:19:58
A- A A+

Τα θέματα των δημοσιονομικών προοπτικών της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013, το ζήτημα του Κοσόβου και οι κοινοτικές θέσεις στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν σήμερα στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.

Με βάση τη σημερινή εικόνα δύσκολα μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος ως προς τις πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος στη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δημοσιονομικών προοπτικών. Ο υπουργός ωστόσο δεν αποκλείει να σημειωθούν μεταβολές έστω και την τελευταία στιγμή.

Σε σχέση με το Κόσοβο, οι 25 άκουσαν τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην περιοχή, Μάρτι Αχτισάαρι. Ο Π. Μολυβιάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η παρέμβαση Αχτισάαρι κινήθηκε «στο πλαίσιο των αξιών» που έχει προσδιορίσει η Ε.Ε., επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα ήταν λάθος αν το τίμημα μιας σταθεροποίησης του Κοσόβου είναι η γενικότερη αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

«Κάθε μονομερής λύση καθώς και η αλλαγή στο σημερινό εδαφικό καθεστώς του Κοσόβου δεν θα γίνει αποδεκτή», τόνισαν οι 25 υπουργοί.

Τον Αυστριακό Στέφαν Λένε όρισε σήμερα η Ε.Ε. ως ειδικό εκπρόσωπό της για το Κόσοβο, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ΠΟΕ, Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία κ.α. στήριξαν τη Γαλλία η οποία θεωρεί ότι ο αρμόδιος (Βρετανός) για θέματα διεθνούς εμπορίου Επίτροπος Π. Μάντελσον έχει υπερβεί το πλαίσιο εντολής το οποίο προσδιόρισε το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, κυρίως δε σε σχέση με το ζήτημα της προστασίας της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή