Δέσμευση Κοσόβου σε Ν. Κοτζιά για προστασία χριστιανικών μνημείων και εκκλησιών

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 23:23
UPD:23:47
REUTERS/MOHAMAD TOROKMAN

Ο υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα και εξέφρασε την ελληνική στήριξη στις προσπάθειες του Κοσόβου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς βάσει του διεθνούς δικαίου και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου κ.κ. Ίσα Μουστάφα και Χασίμ Θάτσι είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι Κοσοβάροι αξιωματούχοι ευχαρίστησαν τον κ. Κοτζιά για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κόσοβο, καθώς επίσης και για τη συνεπή θέση που τηρεί η Ελλάδα έναντι του Κοσόβου παρά το γεγονός ότι δεν το έχει αναγνωρίσει.

Στη συνέχεια, ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κόσοβο και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, των συμφωνιών και του διαλόγου με τη Σερβία.  Ζήτησαν, εκ νέου, την υποστήριξη Ελλάδας στις προσπάθειες ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, εξέφρασαν τη δέσμευση της κυβέρνησής τους να καταπολεμήσει το θρησκευτικό φανατισμό, να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του ISIS και να εξασφαλίσει την προστασία και χρηματοδότηση επισκευών και αναστηλώσεων χριστιανικών μνημείων και εκκλησιών.

Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη εμπέδωσης της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή και τη μεγάλη σημασία της οικοδόμησης δικτύων και συνεργασιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με συμμετοχή όλων των χωρών και με την ενεργό υποστήριξη της Ελλάδας και της Ε.Ε..

Ο υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα και εξέφρασε την ελληνική στήριξη στις προσπάθειες του Κοσόβου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς βάσει του διεθνούς δικαίου και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι κοινός στόχος είναι η μελλοντική ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμφωνήθηκαν, τέλος, η ενίσχυση  της εκατέρωθεν συνεργασίας και η συγκρότηση ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων σε θέματα κοινοτικού κεκτημένου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή