Αύριο η δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Ε.Ε. για Τουρκία, ΠΓΔΜ

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 16:29
A- A A+

Σειρά από Εκθέσεις που αφορούν την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και τις χώρες των Βαλκανίων, θα δήμοσιοποιήσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τακτική έκθεση (ετήσια έκθεση προόδου) και η αναθεωρημένη εταιρική σχέση είναι οι δύο σημαντικές εκθέσεις της Επιτροπής για την Τουρκία, ενώ για την ΠΓΔΜ η Κομισιόν θα εκδώσει γνωμοδότηση για την αίτηση ένταξής της στην Ε.Ε..

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στο πολυσέλιδο κείμενο της τακτικής έκθεσης για την Τουρκία θα αναφέρονται οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, η τουρκική κυβέρνηση και η γενικότερη πρόοδος που έχει σημειώσει στον τομέα της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, το βασικό μήνυμα της έκθεσης θα είναι ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για εσωτερική μεταρρύθμιση και ότι δεν αρκεί απλώς και μόνο η υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου από την Τουρκία, αλλά και η εφαρμογή του.

Παράλληλα, στην τακτική έκθεση, η Επιτροπή χαρακτηρίζει για πρώτη φορά την τουρκική οικονομία ως «λειτουργική οικονομία της αγοράς», εκτιμώντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι αν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., θα πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της και στα πολιτικά κριτήρια.

Μαζί με την τακτική έκθεση, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 9 Νοεμβρίου και ένα άλλο κείμενο για την Τουρκία, την αναθεωρημένη εταιρική σχέση, όπου θα παρατίθεται ένας μακρύς κατάλογος προϋποθέσεων που θα πρέπει να εκπληρώσει βραχυπρόθεσμα η Τουρκία και συγκεκριμένα την περίοδο 2006-2007. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν ζητήματα όπως η εξάλειψη των βασανιστηρίων, ο έλεγχος της αμυντικής πολιτικής και του στρατού από το τουρκικό κοινοβούλιο, η μη εκδίκαση πολιτών από τα στρατιωτικά δικαστήρια και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, το κείμενο της εταιρικής σχέσης περιλαμβάνει θέματα όπως το πρωτόκολλο της ¶γκυρας, η Σχολή της Χάλκης και η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων. Επίσης, το κείμενο θα περιλαμβάνει και μεσοπρόθεσμους στόχους που θα πρέπει να επιτύχει η Τουρκία, μέσα στην ερχόμενη πενταετία.

Τέλος, η Επιτροπή θα παρουσιάσει αύριο την τακτική έκθεση για την Κροατία, καθώς και τις εκθέσεις προόδου για την ΠΓΔΜ, την Κροατία, την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου.

Από τη Φινλανδία όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραχωρήσει στη χώρα του, από τον επόμενο κιόλας μήνα, το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

«Ελπίζω και είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξιν χώρας στην Ε.Ε. στη διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής το Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ελσίνκι.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή