Οι Καταλανοί αυτονομιστές κερδίζουν στις τοπικές εκλογές

Σύμφωνα με το exit poll
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015 21:27
UPD:28/09/2015 10:21
REUTERS/ANDREA COMAS
A- A A+

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας φαίνεται ότι κερδίζουν τον έλεγχο του περιφερειακού κοινοβουλίου με τις σημερινές εκλογές, σύμφωνα με το exit poll.

Ο κύριος συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία, ο «Junts pel Si» («Μαζί για το Ναι») κερδίζει από 63 έως 66 έδρες στο 135μελές περιφερειακό κοινοβούλιο ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, θα εξασφαλίσει άλλες 11 έως 13 έδρες, σύμφωνα με το exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν μαζί το 49,8% των ψήφων.

EURONEWS

Αμφότεροι έχουν δηλώσει πως, αν κερδίσουν την πλειοψηφία, θα κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν είχε σταματήσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να καλεί τους οπαδούς του «όχι», «τη σιωπηλή πλειοψηφία», να πάνε να ψηφίσουν. «Να μην αποφασίσουν για εμάς», τόνισε την Παρασκευή το βράδυ από τη Βαρκελώνη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή