Μπερνς: Ανεξαρτησία ή ευρεία αυτονομία του Κοσόβου εντός του 2006

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 21:29
A- A A+

Το 2006 θα είναι κρίσιμη χρονιά για το Κόσοβο. Τα Ηνωμένα Εθνη θα προωθήσουν την διαδικασία για το τελικό καθεστώς της περιοχής που δεν μπορεί να είναι άλλο από την ανεξαρτησία ή την ευρεία αυτονομία, δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, στην διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Πρόσθεσε, δε, με έμφαση ότι μεταξύ των πιθανών λύσεων δεν περιλαμβάνονται η δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας» ή η διχοτόμηση.

Ο υπ' αριθμόν «3» στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε την ανάγκη τελικής λύσης στο Κόσοβο, αλλά και εκσυγχρονισμού και πιο αποτελεσματικής λειτουργίας της δημοκρατίας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να πείσει τους Αλβανούς του Κοσόβου να δεσμευθούν για την προστασία των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων στις σερβικές περιοχές, κάτι που θα υλοποιηθεί με την αποστρατικοποίηση της περιοχής και πιθανώς την παρουσία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να πεισθεί το Βελιγράδι και η σερβική μειονότητα του Κοσόβου ότι η περιοχή δεν μπορεί πλέον να παραμείνει τμήμα της Σερβίας. Απαντώντας και στις σχετικές ερωτήσεις γερουσιαστών, ο κ. Μπερνς ανάφερε ως κίνητρο για να συνεργασθούν οι Σέρβοι, την σύνδεση και προοπτική ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αν και δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι μια επιπλέον προϋπόθεση είναι και η σύλληψη των καταζητούμενων Κάρατζιτς και Μλάντιτς.

Ο κ. Μπερνς σημείωσε ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς οι ηγεσίες δεν δείχνουν προς το παρόν πρόθυμες για παραχωρήσεις.

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή