G. Bush: Να συνεχίσει η Κίνα την πολιτική ελαστικότητας του γιουάν

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 07:33
A- A A+

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρόεδρος George W. Bush, θα πει την επόμενη εβδομάδα στους ηγέτες της Κίνας, ότι με το να επιτρέψουν στην αγορά να καθορίσει την αξία του νομίσματος της χώρας τους, θα ευνοήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Στις 14 Νοεμβρίου αναχωρεί ο Αμερικανός πρόεδρος για την Ασία. Θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, τον Κινέζο πρόεδρο, καθώς και τον ηγέτη της Ν. Κορέας.

Η απόφαση της Κίνας να αφήσει το γιουάν να ισχυροποιηθεί 2,1%, έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις 21 Ιουλίου, ήταν ένα σοβαρό βήμα προς τα εμπρός, είπε ο Bush σε συνέντευξή του, προς τους δημοσιογράφους των ασιατικών χωρών, πριν από το ταξίδι του στην περιφέρεια, την επόμενη εβδομάδα.

«Θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η τακτική με την αξία του νομίσματός τους για το καλό του κόσμου και όχι μόνο για το καλό των διμερών σχέσεων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο George Bush ταξιδεύει στην Ασία και επιδιώκει εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, ενώ ελπίζει να αποθαρρύνει τη στρατηγική που ακολουθείται και τις πολιτιστικές εντάσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και των ανταγωνιστριών της, Κίνας και Νοτίου Κορέας, τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα φύγει από τις ΗΠΑ στις 14 Νοεμβρίου για μία εβδομάδα στην Ασία, ξεκινώντας από τη Ν. Κορέα. Στις 16/11 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Junichiro Koizumi και στις 20/11 με τον πρόεδρο της Κίνας, Hu Jintao. Επίσης στα σχέδιά του εντάσσεται και η επίσκεψή στη Μογγολία.

Ο ίδιος είπε ότι θα ενθαρρύνει του ηγέτες της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ν. Κορέας, να αφήσουν πίσω τους την πίκρα του παρελθόντος, για να αντιμετωπίσουν την πίεση που ασκείται από τα εμπορικά θέματα, καθώς και από μια πανδημία γρίπης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή