Εκτοξεύθηκε το «Venus Express» για την Αφροδίτη

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 08:16
UPD:15:02
A- A A+

Εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, στις 03:33' (05:33' ώρα Ελλάδας), δύο εβδομάδες μετά την προγραμματισμένη εκτόξευσή του το διαστημόπλοιο Venus Express, βάρους 1,3 τόνων, που ήταν τοποθετημένο σε έναν προωθητικό πύραυλο Soyuz, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Αυτή, είναι η πρώτη διαστημική αποστολή της Ευρώπης με προορισμό τον πλανήτη Αφροδίτη, τον πιο κοντινό γείτονα της Γης, με στόχο την εξερεύνησή του.

Το Venus Express θα ταξιδέψει στο διάστημα για περίπου 163 ημέρες και μόλις αρχίσει να ελκύεται από την πλανητική βαρύτητα της Αφροδίτης, θα τεθεί σε τροχιά τον Απρίλιο του 2006 και θα αναλύσει εξαντλητικά την ατμόσφαιρα και τα σύννεφα σε αυτήν.

Ελπίζεται, ότι, η αποστολή θα βοηθήσει να απαντηθούν ερωτήματα, όπως το γιατί ένας πλανήτης παρόμοιος με τη Γη σε μέγεθος, μάζα και σύνθεση, εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από αυτήν, τα τελευταία 4.600 εκατ. χρόνια.

Η προγραμματισμένη εκτόξευση του Venus Express την 26η Οκτωβρίου είχε αναβληθεί, όταν τεχνικοί είχαν ανακαλύψει μόλυνση στο περίβλημα του ρωσικής κατασκευής πυραύλου Soyuz Fregat, που όμως αποδείχθηκε ακίνδυνη.

Το Venus Expressμ αποτελεί στην ουσία ένα τροποποιημένο μοντέλο του σκάφους Mars Express, το οποίο αποστέλλει εντυπωσιακές εικόνες από τον Aρη από τα τέλη του 2003, όταν τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή