ΗΠΑ: Πιέσεις για τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 09:03
A- A A+

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένως από την τουρκική κυβέρνηση, να σεβασθεί την απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δήλωσε ο υπεύθυνος του Γραφείου θρησκευτικών ελευθεριών του State Department, πρέσβης Τζον Χάνφορντ, κατά την παρουσίαση της φετινής έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

«Είναι ένα θέμα που έχουμε εγείρει αρκετές φορές και θα συνεχίσουμε να θέτουμε στην τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Χάνφορντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, και συνέχισε: «Εχω συναντηθεί με Τούρκους ιθύνοντες, και έχουμε θέσει αυτά τα προβλήματα, όπως επίσης και προβλήματα περιουσιών, τα οποία φυσικά συμβαδίζουν με αυτά».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον ήδη πιέζει, και προτίθεται να συνεχίσει να το κάνει, για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, θέμα για το οποίο εκτίμησε ότι «έχουμε κάποιους λόγους να ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί». Δεν δίστασε πάντως να δηλώσει και ο ίδιος «απελπισμένος που το θέμα αυτό δεν έχει προχωρήσει πιο γρήγορα».

Τέλος, αναφερόμενος στις επιθέσεις που κατά καιρούς σημειώνονται κατά του Πατριαρχείου, ο κ. Χάνφορντ χαρακτήρισε το ζήτημα «δύσκολο» όταν «οι υπεύθυνοι για αυτού του είδους τις επιθέσεις είναι ιδιώτες», αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του «αισθανόμαστε ως μέρος της ευθύνης μας, και μέρος αυτού που επιτάσσει η νομοθεσία βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το Γραφείο μας, να ενθαρρύνουμε κυβερνήσεις να προστατεύουν πολίτες που δέχονται επιθέσεις από ιδιώτες, και εδώ πρόκειται για μια τέτοιου είδους περίπτωση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή