Ν. Μπερνς: «Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στις εξελίξεις στο Κόσοβο»

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 09:08
A- A A+

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στο Κόσοβο, λόγω της ιστορικής της σχέσης και των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών της, με τις χώρες της περιοχής, εκτίμησε ο Αμερικανός υφυπουργος Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, απαντώντας σε ερώτηση του ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη, ενώ σε άλλη διευκρινιστική ερώτηση του ίδιου γερουσιαστή για το ενδεχόμενο συνάντησης της «Ομάδας Επαφής» με τις χώρες της Διαδικασίας για την Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, απάντησε ότι θεωρεί καλό να διατηρηθεί η επαφή με τις χώρες αυτές, ικανοποιώντας εμμέσως την επιθυμία της Αθήνας να έχει λόγο στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν.

«Σε διμερές επίπεδο το πράττουμε. Οι ΗΠΑ, είχαμε πράγματι, συνομιλίες με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, όπως και με τον Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, σχετικά με την ποιά θα πρέπει να είναι η στρατηγική μας και οι προσδοκίες μας. Ελπίζω αυτές οι χώρες να εμπλακούν. Είναι καλή ιδέα να συναντηθούν η Ομάδα Επαφής και η Ομάδα για την Συνεργασία στην ΝΑ Ευρώπη. Δεν έχω καμία ένσταση επ’ αυτού. Μεχρι σήμερα όμως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι γνωρίζει πως ο Φινλανδός πρώην πρόεδρος Μάρτι Αχτισάαρι θα ζητήσει την συμβολή όχι μόνο της «Ομάδας Επαφής», αλλά και γειτονικών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η «Μακεδονία» έχει να προσφέρει πολλά από την «εμπειρία της στην προώθηση της πολυεθνικότητας», όπως και η Αλβανία την οποία χαρακτήρισε «σημαντική σε ό, τι αφορά στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος».

Τέλος, αναφερόμενος στις οικονομικές πτυχές της διευθέτησης του καθεστώτος, ο υπ’ αριθμόν «3» του State Department, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των συναλλαγών και των επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «ηγέτιδα επενδυτική δύναμη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή