ΗΠΑ: Νίκη των Δημοκρατικών

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 10:58
A- A A+

ΠΛΗΓΜΑ για τον Τζωρτζ Μπους, θεωρείται η επικράτηση των υποψηφίων των Δημοκρατικών στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών των πολιτειών της Βιρτζίνια και του Νιου Τζέρσεϊ.

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, μεταδίδει:

«Παρά την προσωπική ανάμειξη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων στη Βιρτζίνια και το Νιού Τζέρσεϊ, οι τελευταίοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν κυβερνήτες, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για την πολιτική της κυβέρνησης Μπους».

«Η επικράτηση των Δημοκρατικών, στις περιορισμένης έκτασης εκλογές για κυβερνήτες και δημάρχους στις ΗΠΑ, αναδεικνύει σύμφωνα με εκτιμήσεις τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τις επιλογές της κυβέρνησης Μπους σε κρίσιμα ζητήματα».

«Τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής προς το πρόσωπο του κ. Μπους, που αποτυπώνονται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είχαν τελικά αρνητικό αντίκτυπο και στους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πολιτεία της Βιρτζίνια, όπου σε ένα παραδοσιακό κάστρο τους, δεν μπόρεσαν τελικά να αποφύγουν την ήττα».

«Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν τώρα ότι οι εκλογικές τους επιτυχίες στις δύο πολιτείες θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεών, «σφυροκοπώντας» ακόμη περισσότερο τον Λευκό Οίκο με απώτερο στόχο τις εκλογές του 2006, όπου σε 36 πολιτείες θα ανοίξουν οι κάλπες για να αναδειχτούν οι αντιπρόσωποι στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

«Οσο για τους Ρεπουμπλικάνους, δεν φαίνεται να τους παρηγορεί η χθεσινή αναμενόμενη επανεκλογή του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ».

«Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι με αφορμή την απώλεια των δύο πολιτειών, αναμένεται να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωτερικών συζητήσεων που θα αφορά την αναθεώρηση βασικών επιλογών σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής».

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή