Χόλμπρουκ: Μόνη εφικτή λύση η ανεξαρτησία του Κοσόβου

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 12:32
A- A A+

Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου τάχθηκε ο πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ και βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της γερουσίας.

Ο κ. Χόλμπρουκ εκτίμησε πως η ανεξαρτησία αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για το Κόσοβο, η οποία θα συνοδεύεται απαρέγκλιτα από τον όρο του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας και της σταθερής παρουσίας ΝΑΤΟϊκης στρατιωτικής δύναμης, στην οποία, όπως απέδειξε και η εμπειρία της Βοσνίας, θα πρέπει να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ.

Η λύση αυτή θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της Βαλκανικής, και στην ενσωμάτωσή της στις ευρωνατοϊκές δομές, υποστήριξε ο ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Ντέιτον που εκτίμησε ότι από την εξέλιξη αυτή θα επωφεληθούν κατά κύριο λόγο η Σερβία, η Ελλάδα που θα συνδεθεί με τον κορμό της υπόλοιπης Ε.Ε. από την οποία λόγω της κρίσης στα Βαλκάνια, είναι σήμερα γεωγραφικά αποκομμένη, αλλά και ολόκληρη η νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πρώην πρέσβης στα Ηνωμενα Εθνη εξήρε την ακολουθούμενη από την σημερινή ηγεσία του Στέιτ Ντιπέρμτμεντ πολιτική στα Βαλκάνια, αν και δεν παρέλειψε να επικρίνει την καθυστέρηση που, όπως είπε, σημειώθηκε τονίζοντας ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι παρεκάμφθη η αρχή «κριτήρια προ του τελικού καθεστώτος», η οποία, σύμφωνα με τον κ. Χόλμπρουκ, ουσιαστικά εμπόδιζε την εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κόσοβο.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή