«Η Τουρκία οφείλει να επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας»

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 15:29
A- A A+

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υιοθέτησης από την Τουρκία της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας -η οποία αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο- ζητεί ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σε απάντησή του προς τον έλληνα ευρωβουλευτή για το αν η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και για το αν πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τα εξής:

«Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μικτή συμφωνία, δηλαδή έχει συναφθεί και από την Κοινότητα κα από τα κράτη -μέλη. Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 6 της πράξης που αφορά του όρους προσχώρησης των νέων κρατών μελών, τα κράτη αυτά δεσμεύονται να προσχωρήσουν στις συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν συνάψει τα παλιά κράτη μέλη και, μαζί με αυτά, η Κοινότητα.»

Σε νέα ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, αν τα δέκα νέα κράτη - μέλη είχαν αναλάβει την υποχρέωση να υιοθετήσουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και αν τελικά την υιοθέτησαν, η απάντηση του Συμβουλίου είναι καταφατική:

«Σύμφωνα με το άρθρο 6 της πράξης σχετικά με τους όρους προσχώρησης των νέων κρατών μελών, τα τελευταία ανέλαβαν πράγματι να προσχωρήσουν στις συμφωνίες ή συμβάσεις που έχουν συνάψει τα κράτη μέλη και η Κοινότητα, ενεργώντας από κοινού, και στις συμφωνίες που έχουν συνάψει τα κράτη εκείνα που συνδέθηκαν στις εν λόγω συμφωνίες ή συμβάσεις.

Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας και οι συναφείς συμφωνίες αποτελούν μέρος των συμφωνιών και συμβάσεων αυτών.»

Όπως τόνισε σχετικά ο κ. Παπαδημούλης, «η Κομισιόν οφείλει να εντάξει αμέσως και ρητά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις την υποχρέωση της Τουρκίας να υιοθετήσει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα συνδέεται με τον όρο της καλής γειτονίας».

«Οι απαντήσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφείς», υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής. «Η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των δέκα νέων κρατών - μελών της Ε.Ε. και να επικυρώσει και αυτή με τη σειρά της τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η πράξη αυτή από μέρους της Τουρκίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια σωστή βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν σχέσεις καλής γειτονίας».

«Περιμένουμε απάντηση για τον σχεδιασμό και τις ενέργειες που έχει κάνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Παπαδημούλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή