Κομισιόν: «Πράσινο φως» για συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με Αλβανία

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 16:04
A- A A+

Το «πράσινο φως» για τη σύναψη μιας συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας (η οποία συζητείται από το 2003), δινει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου της για τη βαλκανική χώρα, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» για αυτήν τη συμφωνία, σημειώνεται στην έκθεση προόδου για την Αλβανία, χωρίς ωστόσο να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στην έκθεση ωστόσο, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση των Τιράνων οφείλει να «καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα στο θέμα του αγώνα κατά της διαφθοράς» και να ενισχύσει τις προσπάθειές της στους τομείς «της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, του ανταγωνισμού, της γεωργίας...του συστήματος αδειών εισόδου (βίζες) και του αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος».

Η Αλβανία θα πρέπει «επίσης να βελτιώσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και να ενεργήσει ώστε να γίνονται περισσότερο σεβαστά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας», τονίζει τη Κομισιόν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή