Και σε βουλευτικές και ευρωεκλογές δεν προσμετρώνται τα λευκά

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 16:15
UPD:16:42
A- A A+

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων εθνικών, νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και διευθέτηση ειδικών θεμάτων» και η αιτιολογική του έκθεση http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/09/1117863.htm .

Με το σχέδιο νόμου καθορίζεται η εκλογή δημάρχων και νομαρχών, με ποσοστό τουλάχιστον 42% των έγκυρων ψηφοδελτίων, καθώς και η ρύθμιση που αφορά τα λευκά ψηφοδέλτια.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, η ρύθμιση για τη μη προσμέτρηση των λευκών στον καθορισμό του εκλογικού μέτρου αφορά όχι μόνο τις νομαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, αλλά και τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή μόνο ανάμεσα στους δύο υποψηφίους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους και στην περίπτωση που οι συνδυασμοί δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το 42% των ψήφων, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τις νομαρχιακές εκλογές.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, για την εκλογή νομαρχών και δημάρχων με 42% επαναλαμβάνονται ορισμένα επιχειρήματα που έχει υποστηρίξει πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, όπως για τη συμβολή του μέτρου στον αναβαθμισμένο ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ στο άμεσο μέλλον, ενόψει και του Δ΄ΚΠΣ. Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι με αυτό το επιδιωκόμενο πρότυπο των ισχυρών και με ισχυρή εσωτερική σταθερότητα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Δήμων, δεν συνάδει η σύναψη ευκαιριακών συμμαχιών, που, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, δεν εξυπηρετούν πάντοτε την πρόοδο των τοπικών υποθέσεων και τη σταθερότητα της διοίκησης αυτών, ούτε επιτρέπουν τη διαμόρφωση σαφούς προγραμματικού λόγου.

Επίσης, σημειώνεται ότι το προβλεπόμενο ποσοστό είναι ποσοστό εκλογής που διασφαλίζει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση, αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και η ανάδειξη κυβέρνησης είναι δυνατή με μικρότερο ποσοστό, ενώ σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί εντελώς επικουρικά και η σημαντική οικονομική επιβάρυνση, αλλά και η ταλαιπωρία που συνεπάγεται για τους ψηφοφόρους η επαναληπτική εκλογή.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, το ποσοστό του 42%, όχι μόνο δεν αποτρέπει συμμαχίες, αλλά, αντίθετα, επιτρέπει τη σύναψη συμμαχιών, οι οποίες στηρίζονται σε ενιαίο προγραμματικό λόγο.

Τέλος, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αυξάνεται ο αριθμός των αποσπασμένων στα πολιτικά γραφεία όλων των κομμάτων κατά 20 άτομα, λόγω των αυξημένων αναγκών τους και ανακαθορίζονται τα προσόντα των θέσεων των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των γενικών γραμματέων, ώστε να είναι δυνατή η κάλυψή τους, όχι μόνο με πτυχιούχους ΑΕΙ, αλλά και με πτυχιούχους ΤΕΙ, δηλαδή γενικών με πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή