ΥΕΘΑ: Το κόστος αγοράς των F-16 είναι 1,1 δισ. δολ.

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 19:54
A- A A+

«Για πρώτη φορά στην ιστορία των παραγγελιών οπλικών συστημάτων, θα υπάρχει αεροσκάφος έτοιμο από την παραλαβή του», τόνισε ενώπιον της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Aμυνας για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F- 16, και επανέλαβε ότι η τιμή του βασικού εξοπλισμού των τριάντα πρώτων αεροσκαφών δεν πρόκειται να υπερβεί το 1,1 δισ. ευρώ.

«Σε κάθε περίπτωση, θα στοιχίσουν αναλογικώς φθηνότερα απ' ότι τα F-16 που αγοράστηκαν το 2000 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους επί της διαδικασίας επιλογής των αεροσκαφών με απευθείας συνεννόηση με την αμερικανική κυβέρνηση, αντί της διενέργειας διαγωνισμού.

«Ο διαγωνισμός θέλει 2-3 χρόνια να αποδώσει. Θα βγαίναμε από τα χρονικά όρια», ανταπάντησε ο υπουργός και απέδωσε το θόρυβο που έχει προκληθεί με δημοσιεύματα του Τύπου, σε πιέσεις συμφερόντων τα οποία πλήττονται με τη διαδικασία αγοράς που ακολουθήθηκε.

Οσο για το επιχείρημα του Μ. Χρυσοχοΐδη (βουλευτής ΠΑΣΟΚ), ότι τα περί τριπλάσιου κόστους των αεροσκαφών αναφέρονται σε ανακοίνωση της «Λόκχιντ», ο υπουργός Αμυνας, διευκρίνισε ότι τα 3,1 δισ. ευρώ «αφορούν το ανώτατο που μπορεί να διαθέσει η αμερικανική κυβέρνηση για τον εξοπλισμό του αεροσκάφους, με συστήματα, όμως, που δεν χρειάζεται κατ΄ανάγκην η Πολεμική Αεροπορία».

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, υποστήριξε ότι με τη διαδικασία της διακρατικής συμφωνίας που ακολουθείται «ο αγοραστής δεν έχει καμία δυνατότητα να αποκτήσει αυτά που εκείνος θέλει, αλλά παραλαμβάνει αυτά που αποφασίζει η αμερικανική κυβέρνηση και εγκρίνει το Κογκρέσσο με βάση τις προτάσεις των αμερικανικών εταιρειών. Πρέπει να πληρώσει το 90% του συνολικού ποσού ως προκαταβολή και δεν έχει δικαίωμα τμηματικών πληρωμών».

Η προκαταβολή, «στις διακρατικές συμβάσεις δεν ξεπερνά το 3%», ανταπάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή