«Δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Φαλούτζα το 2004»

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 20:18
A- A A+

Δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα κατά των ανταρτών στη Φαλούτζα το Νοέμβριο 2004, αναφέρει με ανακοίνωση του το Γραφείο Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας ψεύδη τα όσα ισχυρίζεται το ντοκιμαντέρ της ιταλικής τηλεόρασης.

«Οι δυνάμεις των ΗΠΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μόνο νόμιμα συμβατικά όπλα εναντίον στρατιωτικών στόχων. Οσοι ισχυρίζονται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βόμβες ναπάλμ και λευκό φώσφορο ως χημικά όπλα ή υποκατάστατα αυτών αγνοούν ότι:

- Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τα τελευταία, εναπομείναντα αποθέματα των βομβών ναπάλμ το 2001. Διατηρούν μια εμπρηστική βόμβα, την Μk 77 Mod 5. Η βόμβα Mk 77 δεν είναι ναπάλμ. Οι εμπρηστικές βόμβες δεν είναι απαγορευμένες ή παράνομες.

- Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν τη βόμβα Mk 77 κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Αλ Φαχρ. Η μόνη περίπτωση στην οποία χρησιμοποιήθηκε η βόμβα Mk 77 στο Ιράκ ήταν τον Μάρτιο/Απρίλιο 2003, όταν πεζοναύτες χρησιμοποίησαν αρκετές βόμβες εναντίον στρατιωτικών στόχων.

- Ο λευκός φώσφορος αποτελεί μορφή συμβατικού πυρομαχικού, και δεν αποτελεί χημικό όπλο. Ο λευκός φώσφορος δεν είναι απαγορευμένος ή παράνομος. Οι αμερικανικές δυνάμεις τον χρησιμοποιούν κυρίως ως προπέτασμα καπνού ή για τη σηματοδότηση στόχων.

- Οι Δυνάμεις του Συνασπισμού δεν έχουν βάλει κατά άοπλων Ιρακινών κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Απελευθέρωσης του Ιράκ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή