Αλλαγή στάσης Βρετανίας έναντι του Άσαντ;

Βολές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών κατά Ρωσίας για τη στήριξή της στο συριακό καθεστώς
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 14:42
UPD:14:56
EPA/SANA HANDOUT

Η Δύση είχε υποστηρίξει σχεδόν από την αρχή την ένοπλη εξέγερση της συριακής αντιπολίτευσης κατά του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ (φωτ. αρχείου), το οποίο (πατέρας Χαφέζ και υιός Μπασάρ) κυβερνά τη Συρία επί μισόν αιώνα.

A- A A+

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο συνομιλιών και με το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Φίλιπ Χάμοντ.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας τόνισε ότι, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας για ειρηνευτική και πολιτική μετάβαση στη Συρία, ίσως να καθίστατο απαραίτητο να υπάρξουν συνομιλίες δυτικών αξιωματούχων και με τον ίδιο τον Σύρο πρόεδρο.

Ο κ. Χάμοντ σχολίασε επίσης ότι η βοήθεια την οποία παρέχει η Ρωσία στο συριακό καθεστώς αυξάνει την ηθική της ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράττονται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Δύση είχε υποστηρίξει σχεδόν από την αρχή την ένοπλη εξέγερση της συριακής αντιπολίτευσης κατά του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ, το οποίο (πατέρας Χαφέζ και υιός Μπασάρ) κυβερνά τη Συρία επί μισόν αιώνα.

Ωστόσο, μετά την ενδυνάμωση του ακραία τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους και την αποδυνάμωση της μετριοπαθούς ένοπλης αντιπολίτευσης, πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να εκφράζονται υπέρ κάποιων επαφών με τον πρόεδρο της Συρίας, συνεχίζοντας ωστόσο να δηλώνουν ότι η αποχώρησή του είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση στην αραβική χώρα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή