Τι είπαν οι υπουργοί πριν από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 13:04
UPD:15:51
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«Με διάλογο θα προγραμματίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της εκπαίδευσης και θα δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας στο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. 

A- A A+

Σε σύντομες δηλώσεις προχώρησαν μέλη της κυβέρνησης, προσερχόμενα στη Βουλή για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το θέμα των προσφυγικών ροών δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και πρόσθεσε: «Εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, εξετάζουμε τι πρέπει να γίνει». Υποστήριξε πάντως ότι «το πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση».

ΕΡΤ1

Ερωτηθείς αν θα δοθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι «αυτά ζητήσαμε από την Ευρώπη, τα πήραμε, μένει να αποδειχθεί ότι θα τα δώσουν».

ΕΡΤ1

Για την κατάσταση στα νησιά ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι σε ύφεση, θα φουντώνει και θα ξανα υφίεται». «Η τέχνη είναι να το κρατάς χαμηλά. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς, χωρίς όμως τα πράπλευρα βάρη που δημιουργούν», συνέχισε.

Κληθείς να απαντήσει αν αναμένεται νέο μεγαλύτερο «κύμα» προσφύγων, είπε: «Όσο βαστά ο πόλεμος...», για να προσθέσει ότι «απλά ο κακός καιρός μπορεί να τους σταματήσει». 

EUROKINISSI

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάτπυξης κρίνεται και θα κριθεί από το αποτέλεσμα, από το έργο, σε αυτό είμαστε δεσμευμένοι». 

«Με διάλογο θα προγραμματίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της εκπαίδευσης και θα δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας στο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Ερωτηθείς πώς θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, είπε ότι αυτό θα γίνει με το προσωπικό, με τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ρωτήθηκε αν «έχουμε μειώσεις συντάξεων» και απάντησε ότι «οριζόντες μειώσεις συντάξεων όπως έκαναν οι άλλοι δεν θα κάνουμε. Εμείς θέλουμε τα ισοδύναμά μας να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος».

Ορκίστηκαν οι Γ. Μουζάλας, Δ. Μάρδας και Π. Σγουρίδης

EUROKINISSI

Νωρίτερα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίσθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτης Σγουρίδης.

Αρχικά ορκίσθηκαν με θρησκευτικό όρκο οι υφυπουργοί Δ. Μάρδας και Π. Σγουρίδης, ενώ ο κ. Μουζάλας έδωσε διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ορκωμοσία στην αίθουσα του Βυζαντινού ξεκίνησε στις 10:20, με καθυστέρηση 20 περίπου λεπτών, καθώς προηγήθηκε κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Μετά το πέρας της ορκωμοσίας, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε: «πάμε να ξεκινήσουμε δουλειά τώρα». 

EUROKINISSI

Σημειώνεται, ότι ο κ. Μουζάλας δεν ορκίσθηκε χθες μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης καθώς απουσίαζε στο εξωτερικό, ο κ. Μάρδας διότι δεν είχαν οριστεί οι αρμοδιότητές του, ενώ ο κ. Σγουρίδης αντικατέστησε τον Δημήτρη Καμμένο.

Ερωτηθείς για το θέμα του Δ. Καμμένου ο κ. Σγουρίδης εξέφρασε την άποψη ότι «αδικήθηκε». «Εξέτασαν μόνο μία πτυχή του ιδίου ως ανθρώπου, διότι, κυρίως, ο κ. Καμμένος είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας, οικονομολόγος με μεγάλη δράση, και κοινωνική, και απομόνωσαν ένα μόνο στοιχείο από όσα έχει γράψει ως τώρα. Θεωρώ ότι ήταν άδικο», είπε.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή