Συναγερμός στην Ιορδανία

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2005 08:37
A- A A+

ΣΕ κατάσταση συναγερμού, έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας στην Ιορδανία, μετά τις χθεσινοβραδινές σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις σε τρία ξενοδοχεία της πρωτεύουσας Αμάν, από τις οποίες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σκοτώθηκαν 57 και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 300 άνθρωποι.

Στόχοι των επιθέσεων ήταν τα ξενοδοχεία Grand Hyatt, Radisson και Days Inn στα οποία καταλύουν αλλοδαποί.

Τουλάχιστον δύο από τις εκρήξεις οφείλονταν, σύμφωνα με τις ιορδανικές αρχές σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Στόχοι των επιθέσεων ήταν τα ξενοδοχεία Grand Hyatt Radisson και Days Inn, στα οποία καταλύουν αλλοδαποί, πολλοί από τους οποίους είναι συνεργάτες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ. Τα περισσότερα θύματα όμως είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Ιορδανοί.

Ανταποκριτής του ΒΒC στο Αμάν, μεταδίδει, ότι η Ιορδανία είχε για χρόνια δείξει εμπιστοσύνη στην περίφημη αποτελεσματικότητα της μυστικών υπηρεσιών, να αποτρέπουν επιθέσεις παρόμοιου τύπου. Στα τρία ξενοδοχεία του Αμάν όμως δεν υπήρχαν καθόλου, ή υπήρχαν ελάχιστα μέτρα ασφαλείας, ούτε καν ανιχνευτές μετάλλων.

Μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η κυβέρνηση όμως έχει συγκεντρώσει το μένος των ισλαμιστών εξτρεμιστών, εξ αιτίας της υποστήριξης που παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες και της συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ. Οι περισσότεροι Ιορδανοί εξέφραζαν χρόνια τώρα φόβους για την πραγματοποίηση τέτοιων επιθέσεων, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, διέκοψε την επίσκεψή του στο Καζακστάν και επέστρεψε στη χώρα, η οποία έχει κλείσει τα σύνορά της. Ακούμε από το Αμάν τον ανταποκριτή του ΒΒC, Tζον Λέιν:

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο Αμάν, Μαρβάν Μοασέρ, δήλωσε ότι υπεύθυνος για τις επιθέσεις είναι ο ιορδανικής καταγωγής, φερόμενος ως αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συνελήφθηκαν τρεις ύποπτοι Ιορδανοί..

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις επιθέσεις και προσέφερε βοήθεια για τις έρευνες. Ο πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «αποτρόπαιο έγκλημα», ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έκανε λόγο για «τραγωδία» και εξήρε τη συμβολή της Ιορδανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή