Aλ. Τσίπρας: Θετικό βήμα η απόφαση για το προσφυγικό

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 02:53
UPD:03:00
REUTERS/ERIC VIDAL

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

A- A A+

 Βρυξέλλες

Του Νίκου Μπέλλου

[email protected]

«Θετικό βήμα», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για το προσφυγικό στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και θελει ευρωπαϊκή λύση, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική κάθε κράτος να βλέπει μόνο τα δικά του σύνορα, είπε.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των 160.000 αιτητών ασύλου καθώς και για την ενίσχυση των κρατών υποδοχής ώστε να κατασκευάσουν ανοικτούς ξενώνες υποδοχής και ταυτοποίησης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Όπως είπε, παράλληλα η διαδικασία στους ξενώνες υποδοχής εξασφαλίζει και τη μετεγκατάσταση όσων παίρνουν άσυλο αλλα και την επιστροφή εκείνων που το αίτημα απορρίπτεται. Με τον τρόπο αυτό τα κράτη υποδοχής δεν θα γίνουν «αποθήκες ψυχών», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση με τις τρίτες χώρες διέλευσης - και ιδίως την Τουρκία - ώστε να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις ώστε να μην θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

«Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι η σημερινή απόφαση είναι ενα θετικό βήμα, αλλά χρειάζεται να δουλέψουμε ακόμη σκληρά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή