Α. Γκιουλ: «Απαράδεκτες απόψεις γύρω από το Κυπριακό» στα κείμενα της Ε.Ε.

«Κανένα εμπόδιο στην τουρκική υποψηφιότητα»
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2005 15:24
UPD:15:34
A- A A+

Η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία και το κείμενο εταιρικής σχέσης «περιλαμβάνουν απαράδεκτες απόψεις γύρω από το Κυπριακό», τόνισε υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο τούρκος ΥΠΕΞ, σε αμφότερα τα κείμενα «χρησιμοποιήθηκε γλώσσα πολύ πιο προσεκτική σε σχέση με το παρελθόν».

Όπως υποστήριξε ο κ. Γκιουλ, «το Κυπριακό μπορεί να σκιάσει τη στρατηγική συνεργασία που απαιτεί η διαδικασία της Ε.Ε.. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε από τώρα τι είδους συνεργασία θα είναι αυτή που θα έχουμε με την Ε.Ε.. Το είπα και στους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε.. Μπορεί να υπάρξει περιεκτική λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμες γι'αυτό, αλλά το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μονομερώς».

Αναφερόμενος στο σύνολο των δύο αυτών κειμένων, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «υπάρχουν σε αυτά, πολλά, θετικά και αρνητικά σημεία» και ανέφερε πως γίνονται κάποιες διαπιστώσεις σχετικά με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. «Μπορεί να συμφωνήσουμε σε κάποια και να διαφωνήσουμε σε κάποια άλλα. Δεν πρόκειται όμως για νέα αιτήματα της Ε.Ε.», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τη Δημοκρατία. Γνωρίζουμε τις δικές μας αδυναμίες και είμαστε αποφασισμένοι να τις ξεπεράσουμε στη διαδικασία που έχουμε μπροστά μας», τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δεσμευόμενος για την κάλυψη του χαμένου εδάφους και των καθυστερήσεων που υπογραμμίζει η Κομισιόν στα κείμενά της για την Τουρκία http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/09/1117932.htm .

«Στα κείμενα της Κομισιόν που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δεν υπάρχει τίποτα που να αποτελεί εμπόδιο για την τουρκική υποψηφιότητα. Η διαδικασία συνεχίζεται», παρατήρησε ο κ. Γκιουλ.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι «πρόκειται για έγγραφα της Ε.Ε.», σημειώνοντας ότι «το έγγραφο της Τουρκίας είναι το σχετικό Εθνικό Πρόγραμμα».

Πηγές: Associated Press, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή