Κράτησε τις ισορροπίες χωρίς μεγάλες αλλαγές

Η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 01:34
UPD:01:39
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με έμφαση στην ομαλή τήρηση της συμφωνίας με εταίρους και δανειστές, στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την ανάπτυξη και χωρίς μεγάλες εκπλήξεις ανακοινώθηκε την Τρίτη, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η νέα κυβέρνηση, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο, αριθμεί 45 μέλη (15 υπουργοί, 16 αναπληρωτές υπουργοί και 12 υφυπουργοί).

Στα αξιοσημείωτα, η παραμονή του Γιάννη Δραγασάκη στη θέση του αντιπροέδρου, μετά την άρνησή του να μετακινηθεί στο προεδρείο της Βουλής, θέση την οποία θα αναλάβει ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη του κόμματος και πρώην υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Για να γίνει αυτό επείσθη ο Π. Κουρουμπλής να αναλάβει το Εσωτερικών παρά την εκφρασμένη θέλησή του να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας.

Επίσης, η υπουργοποίηση του Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος θα αναλάβει και το δύσκολο έργο της σύνταξης του προϋπολογισμού κάτι που σημαίνει ότι δεν προκρίθηκε τελικά η σύσταση υπουργείου ή γενικής γραμματείας για την παρακολούθηση της συμφωνίας με τους δανειστές.      

Από τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει κανείς τη σύσταση υφυπουργείου ΕΣΠΑ το οποίο αναλαμβάνει ο Αλέξης Χαρίτσης και τη σύσταση υφυπουργείου για θέματα Βιομηχανίας το οποίο αναλαμβάνει η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία μαζί με τον Μάρκο Μπόλαρη που αναλαμβάνει αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η παραμονή του Θοδωρή Δρίτσα στο υπουργείο Ναυτιλίας παρά τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, η έξοδος από την κυβέρνηση του Γιάννη Πανούση, ο οποίος φαίνεται ότι πλήρωσε το μάρμαρο των επικριτικών του δηλώσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ και συναδέλφους του στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου η οποία και αυτή, παρά τη δημόσια στήριξη από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προβεί το προηγούμενο επτάμηνο σε μια σειρά δηλώσεων για το μεταναστευτικό-προσφυγικό που αν μη τι άλλο προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης.     

Από την άλλη, στα κρίσιμα υπουργεία δύσκολα θα γινόταν αλλαγές γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ με αναπληρωτή υπουργό για έσοδα τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, του Γιώργου Σταθάκη στο Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Γιώργου Κατρούγκαλου στο Εργασίας ο οποίος έχει πάρει πάνω του και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Τέλος, επικριτικά ήταν τα πρώτα σχόλια της αντιπολίτευσης για το νέο κυβερνητικό σχήμα.  Η ΝΔ έκανε λόγο για «Ανακύκλωση παλιών προσώπων στα ίδια υπουργεία με άλλα ονόματα», το Ποτάμι ότι «επιστρέφει το υπουργικό συμβούλιο που γονάτισε τη χώρα» και η ΔΗΜΑΡ για «πολυμελές σχήμα νέων εσωκομματικών ισορροπιών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή