Ο Όλι Ρεν για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και το ζήτημα της ονομασίας

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2005 18:53
UPD:18:58
A- A A+

Τη χθεσινή γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, επεξήγησε σήμερα στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ο αρμόδιος τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Όλι Ρεν, ο οποίος για τον σκοπό αυτό μετέβη σήμερα στα Σκόπια.

Ο κ. Ρεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό Βλάντο Μπούτσκοφσκι, τους ηγέτες των μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, ενώ μίλησε και σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο κ. Ρεν ερωτήθη αν η εκκρεμότητα της ονομασίας αποτελεί πολιτικό κριτήριο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., όπως ισχυρίστηκε χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/09/1117961.htm .

«Στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», απήντησε ο κ. Ρεν, «γίνεται αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για διμερές θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο των συνομιλίων του ΟΗΕ και με την βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών».

«Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές θα επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση για την επίλυση της διαφοράς, γεγονός που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών τους σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη και το στοιχείο ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ξένη χώρα σε επενδύσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

Επεξηγώντας την γνωμοδότηση της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η χώρα, όλο το προηγούμενο διάστημα, απέδειξε ότι διαθέτει δημοκρατικούς θεσμούς και εργάστηκε επιμελώς για την άμβλυνση της διεθνοτικής κρίσης και της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η περαιτέρω ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ , εξαρτάται από τον βαθμό ικανοποίησης των ενταξιακών κριτηρίων.

Ο φινλανδός Επίτροπος κάλεσε τα Σκόπια να προχωρήσουν σε μία σειρά απαραιτήτων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αν θέλουν «να ανέβουν στο ευρωπαϊκό τρένο», όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την ανάγκη οι επόμενες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2006, να διεξαχθούν με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα με τις συστάσεις που έχει απευθύνει στα Σκόπια ο ΟΑΣΕ.

Ως άλλες προτεραιότητες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ, ο κ. Ρεν ανέφερε την πάταξη της διαφθοράς στην χώρα, τη μεταρρύθμιση στο δικαστικό τομέα και τη δημιουργία συνθηκών για μία ανταγωνιστική οικονομία.

Σε ερώτηση για το πότε η ΠΓΔΜ μπορεί να αναμένει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι δεν είναι θιασώτης των ημερομηνίων και συμπλήρωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανοποίηση των ενταξιακών κριτηρίων από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Μπούτσκοφσκι, στις συναντήσεις τους με τον κ. Ρεν, χαιρέτισαν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε. να παραχωρήσουν στην ΠΓΔΜ το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή