Κακοτοπιές στο Δίκτυο

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2005 18:59

A- A A+

Πανεπιστημιακό πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό σε... δύο εβδομάδες, αστρονομικά ποσά που «χαρίζονται» από κρατούμενους σε αφρικανικές φυλακές, φαρμακευτικά σκευάσματα σε τιμές έως και κατά 80% χαμηλότερες ή ακόμη και εγγυημένος διπλασιασμός του ανδρικού μορίου, είναι μερικά από τα... θαύματα που υπόσχονται στους χρήστες του Ιντερνετ οι επιτήδειοι.

Βομβαρδίζοντας τους πολίτες με καθημερινά ηλεκτρονικά μηνύματα, οι «πειρατές» του Διαδικτύου τούς καλούν ακόμη και να αγοράσουν τα γνωστά -και κατά τους γιατρούς ιδιαίτερα επικίνδυνα- σκευάσματα «αυξητικής ορμόνης» (Human Growth Ormone, HGH), που υπόσχονται να κάνουν παρελθόν ρυτίδες, γκρίζους κροτάφους και προβληματικές σεξουαλικές επιδόσεις.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα είναι δεκάδες, με σκοπό να κάμψουν την επιφυλακτικότητα των χρηστών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των πανεπιστημιακών πτυχίων. Η αποστολέας του e-mail με το -προφανώς- ψευδώνυμο «Mollie Schaffer» υπόσχεται πτυχία, bachelors, masters και διδακτορικά από γνωστά πανεπιστήμια σε μόλις δύο εβδομάδες, χωρίς την... περιττή ταλαιπωρία των παρακολουθήσεων μαθημάτων ή των εξετάσεων.

Παράλληλα, η αποστολέας δεσμεύεται για πλήρη εχεμύθεια και δίνει έναν τηλεφωνικό αριθμό, τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν καθόλο το 24ωρο, ακόμη και Κυριακές και αργίες, για να ενημερωθούν πώς -και έναντι ποιου οικονομικού τιμήματος- μπορούν να εξασφαλίσουν πτυχίο και, κατ' επέκταση, την επαγγελματική καριέρα που ανέκαθεν ονειρεύονταν...

Εκατομμύρια δολάρια στον τραπεζικό λογαριασμό σας

Πώς θα σας φαινόταν, αν μια ωραία πρωΐα ο τραπεζικός λογαριασμός σας εμπλουτιζόταν με μερικά εκατομμύρια δολάρια; Μάλλον σαν εξαιρετική ιδέα. Αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκε και ο Amos Utuagba, ο οποίος υπόσχεται μια τέτοια εξέλιξη, αν βοηθηθεί να μεταφέρει ένα τεράστιο ποσό εκτός Νιγηρίας.

Η συγκεκριμένη απάτη βέβαια είναι κάπως παλιά και ο κύριος Amos Utuagba, όχι ιδιαίτερα προσεκτικός, αφού, στα ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνει, χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδώνυμο, αλλά δύο διαφορετικές ιδιότητες, για να πείσει τα επίδοξα θύματα να συνεργαστούν.

Στη μία περίπτωση, ο Amos Utuagba εμφανιζόταν ως ο πρώην πρόεδρος της Nigerian National Petroleum Cooperation, ο οποίος πείστηκε -δήθεν- από το Νιγηριανό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο ότι ο παραλήπτης ήταν αξιόπιστο πρόσωπο, ικανό να επενδύσει για λογαριασμό του 12 εκατ. δολάρια στη χώρα του. Γι' αυτήν την εκδούλευση, θα λάμβανε το 25% του συνολικού ποσού. Βέβαια, προηγουμένως, θα έπρεπε να δώσει στον αποστολέα εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούσαν τον τραπεζικό λογαριασμό τoυ, αριθμούς τηλεφώνων και διευθύνσεις.

Σε άλλο e-mail, ο αποστολέας (με το ίδιο όνομα) ήθελε να γίνει μάλλον πιο πειστικός, αφού έδινε και ταχυδρομική διεύθυνση: «Alim & Associates, 16 Yakubu Gowon Crescent, Lagos Nigeria».

Το στήσιμο της απάτης ήταν σε γενικές γραμμές το ίδιο, μόνο που αυτή τη φορά ο κύριος Utuagba, εμφανιζόμενος ως δικηγόρος, χρειαζόταν στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, για να μεταφέρει έξω από τη χώρα κεφάλαια του πελάτη του, συνταξιούχου πρώην γενικού επιθεωρητή της νιγηριανής αστυνομίας, ο οποίος κρατείται στις φυλακές για οικονομικά εγκλήματα.

Σημείωση: Στην ιστοσελίδα http://www.saferinternet.gr παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για ασφαλή πλοήγηση.

AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή