Μπουρκίνα Φάσο: Στην πρωτεύουσα μεταβαίνει ο στρατός για να αφοπλίσει την προεδρική φρουρά

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015 20:27
UPD:22/09/2015 10:18
REUTERS/JOE PENNEY

Οι δρόμοι της Ουαγκαντούγκου άδειασαν το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση του στρατού.

A- A A+

Δραματική τροπή έλαβε σήμερα Δευτέρα η κρίση στην Μπουρκίνα Φάσο, καθώς οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κάλεσαν τους πραξικοπηματίες της προεδρικής φρουράς «να καταθέσουν τα όπλα», την ώρα που από την επαρχία πολλές μονάδες του στρατού εγκατέλειψαν τα στρατόπεδα και κινούνται προς την πρωτεύουσα.

«Όλες οι ένοπλες δυνάμεις συγκλίνουν προς την Ουαγκαντούγκου με μοναδικό σκοπό να αφοπλίσουν το Σύνταγμα της Προεδρικής Ασφάλειας (RSP -η προεδρική φρουρά) χωρίς αιματοχυσία» σημειώνεται σε μια ανακοίνωση που υπογράφεται από τους «αρχηγούς των σωμάτων του εθνικού στρατού», χωρίς να αναφέρονται τα ονόματά τους.

«Τους ζητούμε να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν στο στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά (στα δυτικά της Ουαγκαντούγκου) και εγγυόμαστε την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους», προστίθεται.

Αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι οι στρατιώτες έφυγαν από τις βάσεις τους από πολλές πόλεις και μια φάλαγγα έχει φτάσει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Κάτοικοι των πόλεων Ντεντούγκου, Φάτα Ν'Γκούρμα, Κάγια, Ουαχιγκούγια και Μπόμπο-Ντιουλάσο δηλώνουν πως είδαν τους στρατιώτες να οδεύουν προς την Ουγκαντούγκου με άρματα και φορτηγά ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί τους ζητωκραύγαζε.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε η προεδρική φρουρά και ο πρώην επικεφαλής της, ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, ανέτρεψε τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, ο στρατός τηρούσε ουδέτερη στάση. Ανατρέποντας τη μεταβατική κυβέρνηση που είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά την ανατροπή του Μπλεζ Κομπαορέ, το 2014, ο στρατηγός Ντιεντερέ ανέλαβε ο ίδιος την εξουσία. Αρνείται όμως ότι τον καθοδηγεί ο Κομπαορέ, του οποίου υπήρξε δεξί χέρι.

EURONEWS

Οι δρόμοι της Ουαγκαντούγκου άδειασαν το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση του στρατού.

Νωρίς το απόγευμα ο στρατηγός Ντιεντερέ επρόκειτο να συναντηθεί με τους αρχηγούς του γενικού επιτελείου στρατού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Η Μπουρκίνα Φάσο, μια φτωχή χώρα της υποσαχάριας Αφρικής με 17 εκατομμύρια κατοίκους έχει βιώσει πολλά πραξικοπήματα από το 1960, όταν ανέκτησε την ανεξαρτησία της. Ο στρατηγός Ντιεντερέ είχε διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο πραξικόπημα του 1987 που έφερε στην εξουσία τον Μπλεζ Κομπαορέ και οδήγησε στον θάνατο τον πρόεδρο Τομάς Σανκαρά.

Μετά από 27 χρόνια στην προεδρία, ο Κομπαορέ εκδιώχθηκε από μια λαϊκή εξέγερση, πέρσι τον Οκτώβριο, όταν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πρωτεύουσα για να τον εμποδίσουν να αλλάξει το σύνταγμα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.

 Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή