Βουλή - Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 17:09
A- A A+

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη ΔΕΗ και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας.

Τα πυρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, Γιάννης Παλαιοκρασσάς. Μετά τους οξείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε σε βάρος του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Πιπεργιάς http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/11/1118760.htm , ο Χρήστος Πρωτόπαπας παρατήρησε πως είναι πρωτοφανές, διοικητής εποπτευόμενου Οργανισμού να κατηγορεί τον υπουργό του ότι τον υπονομεύει, εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα και ο τελευταίος να μην τον στέλνει σπίτι του». «Αν τον καλύπτει ο κος πρωθυπουργός, τότε ο κος υπουργός είναι προ των ευθυνών του», είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

«Κάποιους κρατά ο κ. Παλαιοκρασσάς, γιατί ποτέ άλλοτε δεν έχω δει τέτοιο φαινόμενο: Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου οργανισμού της χώρας, να λειτουργεί όπως λειτουργεί, να είναι τόσο επιθετικός και μετωπικός με το σύνολο του δ.σ. και να μην τον κουνά κανείς από τη θέση του», σημείωσε από την πλευρά του ο Κίμωνας Κουλούρης.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει συνειδητά την επιχειρηματική συρρίκνωση της ΔΕΗ. «Εμείς ακολουθήσαμε την πολιτική της συντεταγμένης απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και όχι το νεοφιλελεύθερο "μπάτε σκύλοι αλέστε". Μέσα σε μία 4ετία, η τρέχουσα αξία αγοράς της επιχείρησης διπλασιάστηκε, ενώ με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τα κέρδη της επιχείρησης έχουν από το 2000 μέχρι σήμερα δεκαπλασιαστεί. Η ΝΔ, αντίθετα, θέλει να συρρικνώσει τη ΔΕΗ: Ξεκινά με την τεχνοκρατική διάλυση της ηγετικής της ομάδας, αποσπά σταδιακά από την επιχείρηση τη διανομή και θέλει να φθάσει μέχρι την απόσπαση του λιγνιτικού τμήματος, ενώ προκλητικά και επικίνδυνα ακυρώνει την αγορά του 30% της ΔΕΠΑ και ακυρώνει την αγορά της ΔΕΠΑ από την ισπανική GAS-NATURAL», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Ο κ. Παλαιοκρασσάς ετίμησε την πολιτική ζωή της χώρας, ως βουλευτής, υπουργός, Επίτροπος της Ε.Ε. και επισκέπτης καθηγητής της Οξφόρδης. Τον ίδιο δεν τον αγγίζουν όλ’ αυτά τα εμπαθή που ακούστηκαν στη Βουλή», απάντησε στις επικρίσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σαλαγκούδης .

Σύμφωνα με τον κ. Σαλαγκούδη, ο γενικός διευθυντής ανθρωπίνων πόρων, Κ. Κίτσιος (την παραίτηση του οποίου είχε χρεώσει η αντιπολίτευση στον Γ. Παλαιοκρασσά) «παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, χωρίς να βγάλει κάποια ανακοίνωση», ενώ γενικότερα, «οι μόνες αλλαγές που έγιναν είναι εκείνες των γενικών διευθυντών». Από κει και πέρα, «όταν λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα σε ένα δ.σ., αλλά καταλήγουμε σε σύνθεση με πλήρη διαφάνεια που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο κ. Σαλαγκούδης.

Σχετικά με τις παραπομπές υποθέσεων στον εισαγγελέα, εκ μέρους του Γ. Παλαιοκρασσά, (επτά από τις οποίες αφορούσαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Στέργιο Νέζη, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση), ο κ. Σαλαγκούδης παρατήρησε ότι «είναι φυσιολογικό σε οποιονδήποτε έντιμο άνθρωπο, όταν υποπίπτουν στην αντίληψή του καταγγελίες, να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί υπονόμευσης της επιχείρησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι τα κέρδη της ΔΕΗ παρουσίασαν αύξηση 11,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2004, ενώ αύξηση 2,6% παρουσίασε και η παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο. Υπογράμμισε δε, ότι παρά την μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης κινήθηκε στα επίπεδα του πληθωρισμού (3,5%), ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία), σημειώθηκε αύξηση από 50-100%.

Ο κ. Σαλαγκούδης κατηγόρησε επίσης τον κο Χριστοδουλάκη για τις διαδικασίες μετοχοποίησης της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε προκειμένου να πληρωθούν τα χρεωστούμενα από το κράτος, 3,2 τρισ. στον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ -130 δισ. το χρόνο. «Δεν πήγαν πουθενά αλλού τα λεφτά. Εσείς μεν βρήκατε τον τρόπο, πουλήσατε το 49%, τα δώσατε. Εμείς πρέπει να τα βγάλουμε απ’ όλο τον υπόλοιπο ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλαγκούδης.

Ανταπαντώντας στον υφυπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι «αυτό έγινε για να ενισχυθεί το ταμείο των εργαζομένων, γιατί για μας, οι εργαζόμενοι είναι επένδυση και όχι σακί για άδειασμα όπως εσείς θέλετε να κάνετε για να βάλετε τα κομματικά σας στελέχη».

«Η ΔΕΗ εισήχθη στο Χρηματιστήριο σε μια εποχή που δεν έπρεπε με κανέναν τρόπο να μετοχοποιηθεί», ανταπάντησε με τη σειρά του ο κ. Σαλαγκούδης. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας πούλησε πριν πέντε χρόνια τη δική της επιχείρηση, το ίδιο ακριβώς σύστημα που έχουμε εμείς εδώ, έναντι 16,5 δισ. ευρώ, ενώ εσείς την βάλατε στο Χρηματιστήριο με κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ».

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι πριν από οποιαδήποτε πώληση μεριδίου της ΔΕΠΑ, θα προηγηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών, ενώ η προκήρυξη για τους διαγωνισμούς των 900 μεγαβάτ θα εκδοθεί το αργότερο τον Ιανουάριο.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή