Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει τη ζωή 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη που επίσης αποκαλύπτει ότι η γεωργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους θανάτους από αιθαλομίχλη στα βιομηχανικά κράτη.
Διεθνής επιστημονική ομάδα από τη Γερμανία, την Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπολόγισε αναλυτικά τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προβλέποντας ότι εάν οι τάσεις δεν αλλάξουν, οι ετήσιοι συνολικοί θάνατοι θα διπλασιαστούν σε περίπου 6,6 εκατομμύρια έως το 2050.
Η μελέτη χρησιμοποίησε στατιστικά δεδομένα υγείας και υπολογιστικά μοντέλα. Περίπου τα τρία τέταρτα των θανάτων οφείλονται σε εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, σύμφωνα με τον Γιος Λελίβελντ από το Ινστιτούτο Χημείας Max Planck στη Γερμανία, επικεφαλής της έρευνας.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV και την ελονοσία μαζί», δήλωσε ο Λελίβελντ.
Με σχεδόν 1,4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η Κίνα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, ακολουθούμενη από την Ινδία και το Πακιστάν με 645.000 και 110.000 θανάτους, αντίστοιχα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 54.905 θανάτους το 2010 από την αιθάλη και το νέφος, κατέχει την έβδομη υψηλότερη θέση στη λίστα με τους θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η γεωργία προκάλεσε 16.221 από αυτούς τους θανάτους, δεύτερη μόνο πίσω από τους 16.929 θανάτους που αποδίδονται στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όλη την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, η γεωργία αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων λόγω αιθάλης και νέφους, σύμφωνα με τη μελέτη.
Παγκοσμίως, η γεωργία είναι η δεύτερη αιτία θανάτων με 664.100, μετά τη θέρμανση και το μαγείρεμα με ξύλο και άλλα βιοκαύσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το πρόβλημα έγκειται στην ύπαρξη αμμωνίας στα λιπάσματα και στα ζωικά απόβλητα, σύμφωνα με τον Λελίβελντ .
Η αμμωνία ενώνεται με θειικά στοιχεία από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και νιτρικά στοιχεία από τις εξατμίσεις οχημάτων, και σχηματίζουν στη συνέχεια τα επιβλαβή σωματίδια αιθάλης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οι εκπομπές της γεωργίας γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές, αλλά προς το παρόν δε ρυθμίζονται.
Ωστόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση από την αμμωνία μπορεί να μειωθεί με σχετικά χαμηλό κόστος, αναφέρουν οι ειδικοί.
Βέβαια διάφοροι περιβαλλοντολόγοι αμφισβήτησαν τις προβλέψεις της μελέτης περί διπλασιασμού των θανάτων μέχρι το 2050, καθώς πιστεύουν πως ορισμένες χώρες όπως η Κίνα, θα μειώσουν δραματικά την ατμοσφαιρική ρύπανσή τους έως τότε.